Tuzlak u 75. godini prodao vikendicu i upisao fakultet

besim

Besim Šabanović iz Tuzle nije žalio u 75. godini života prodati vikendicu kako bi nastavio školovanje.

Šabanović je izvanredni student druge godine Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva – Odjeljenje u Bijeljini, i vjerojatno najstariji student u Republici Srpskoj i BiH.

Umirovljen je prije 7 godina kao pogonski inženjer. Prije rata je završio Višu tehničku školu u Beogradu, a radni vijek je proveo na površinskoj eksploataciji uglja u Banovićima, održavajući rudarsku mehanizaciju.

Dijete rudara, odrastao u višečlanoj obitelji, sa šestoro djece, Besim Šabanović objašnjava za poslovni portal “Capital” da se i nakon završenih zanatskih škola stalno usavršavao i da ni jednu stepenicu u obrazovanju nije preskakao.

“Položio sam prijemni ispit iz biologije i kemije na ovom fakultetu i redovito polažem ispite. Nadam se da ću ga u roku i završiti. Smatram da je znanje najsigurnija investicija i najveći kapital. Završio sam srednju strojarsku i Višu tehničku školu u Beogradu. Nakon rata posvetio sam se agrarnoj proizvodnji, uzgoju začinskog bilja i povrća. Završio sam i poljoprivrednu školu. U međuvremenu sam prodao vikendicu i od tog novca financiram svoje školovanje. Položio sam prijemni ispit iz biologije i kemije na ovom fakultetu i redovito polažem ispite. Nadam se da ću ga u roku i završiti”, kaže Besim Šabanović.

Dodaje da izvanredni studij poprilično košta, te da školarina za jednu godinu iznosi 1.500 KM.

Šabanović ima i svoj plastenik za proizvodnju povrća, koji je sam konstruirao. Uzgaja rajčicu, mrkvu… Ima stalne kupce, tako da ne brine za plasman svojih proizvoda. Znanost mu puno koristi u praktičnom radu na vlastitom imanju.

Što se studiranja tiče, kaže, da su mu mnogi rekli: “Besime, što će ti to u poznim godinama?” Ipak, on ne odustaje.

Najvažnije je, kaže, da ga zdravlje još dobro služi i da nije izgubio volju za učenjem i usavršavanjem. Veliki broj njegovih, tri puta mlađih kolega, imale bi od njega mnogo toga za naučiti o snazi volje i želji za znanjem.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …