Treba vam prijevoz? Servis AutoHop spaja vozače i putnike

f433c9065f145a43b7cdb4eed048ca5f

Na hrvatskom webu nedavno je pokrenut Autohop, online platforma za spajanje vozača sa slobodnim mjestima u automobilu i putnika na istim relacijama. Na servisu je tijekom srpnja i kolovoza objavljeno više od 20.000 vožnji. AutoHop vozačima nudi priliku da uštede dijeleći troškove putovanja dok putnicima nudi udobniju, fleksibilniju i povoljniju alternativu vlakovima i autobusima, tvrde njegovi pokretači.

“Vozači koriste AutoHop najviše zbog financijskih benefita, a putnicima je najdraža komocija, odnosno, mogućnost da, za razliku od autobusom ili vlakom, putuju od vrata do vrata te ne moraju nositi prtljagu od i do kolodvora”, objašnjava Antonija Bilić Arar, zadužena za marketing u Hrvatskoj, dodajući kako je društvena komponenta zajedničkog putovanja također bitna. “Jedan od naših prvih i najaktivnijih korisnika, koji je tijekom ljeta često putovao na istoj relaciji, rekao nam je kako mu je činjenica da se ne vozi sam u autu bila čak važnija od financijske uštede”.

Podjela prijevoza odnosno ridesharing nije nepoznat koncept u Hrvatskoj, osobito među onima koji često putuju po zemlji ili u inozemstvo. Dosad su se za pronalaženje vozača ili suputnika koristili razni forumi, oglasnici i brojne grupe na Facebooku, ali nije postojalo jedinstveno mjesto na kojem bi se putnici i vozači pronalazili brzo i transparentno.

ea2e14c83ae6f421ec071c1a94adf683

Cilj AutoHopa je da podjela prijevoza postane jedan od uobičajenih načina putovanja te svojom platformom stvara zajednicu koja se zasniva na povjerenju. Korisnici popunjavaju profil u kojem, među ostalim, mogu navesti i koju glazbu vole slušati te vole li razgovarati tijekom puta, a vozači moraju navesti detaljne podatke o automobilu tako da nema neugodnih iznenađenja. Tako mogu saznati više jedni o drugima i prije puta, čuti se telefonom, pa i vidjeti imaju li zajedničkih prijatelja na društvenim mrežama. Naravno, vozači i putnici se međusobno ocjenjuju tako da je vrlo lako provjeriti s kime se ugodno voziti, ističe se u priopćenju AutoHopa.

AutoHop u Mađarskoj postoji od 2012. godine, početkom 2014. proširio se na Rumunjsku, a početkom ljeta iste godine stigao je u Hrvatsku i Srbiju. “Ideja za AutoHop rodila se iz spoznaje da je u mnogim zemljama jugoistočne Europe putovati autobusima i vlakovima još uvijek vrlo skupo, dugotrajno i zamorno. Osjetili smo to na vlastitoj koži i jednostavno smo željeli ponuditi povoljniju i zabavniju alternativu”, objašnjava Istvan Haidekker koji je AutoHop pokrenuo sa svojim bratom i još jednim kolegom.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …