Tko to „banči“ noć prije ispita?

Dok nekima ne pada na pamet noć prije ispita provesti u zagušljivoj diskoteci uz društvo i alkohol koji tece ko voda, drugi prakticiraju upravo takav nacin opuštanja umjesto cvrstog sna i mira. Svjesni smo neoborive cinjenice da je Mostar pun mladih i cetvrtkom i petkom, usprkos tome što mnogi od njih imaju ranojutarnje obveze.

Ne treba nam nikakav lijecnik da saznamo kakav utjecaj alkohol i neprespavana noć ima na koncentraciju, memoriju i izdržljivost. Uostalom, neki to već znaju iz vlastitog iskustva. Izlazak noć prije ispita ide cesto pod ruku sa roditeljskim prigovaranjem zbog navedenog cina i samopouzdanog stava glavnog aktera: „Mogu ja to“.


 

Predaja prije borbe i face s pijanke 

Većina studenata sami znaju procijeniti koliko su naucili. Pojedinci nespremnost i tugu utapaju u alkoholu, a sutradan na ispit izlaze reda radi da vide kako izgledaju ispitna pitanja. Individualni pristup ucenju i provođenju vremena noć prije ispita dovodi i do razlicitog (ne)poželjnog ishoda konacnog rezultata. Neki prekasno shvate da je sinoćnja odluka bila nerazumna te ih nervoza pocne hvatati ko tinejdžericu koja ceka rezultate testa trudnoće. Ali, među masom studenta nađe se i dežurni zabavljac, koji tijekom cekanja ispita, prodaje pricu nazocnima o tome kako je s pijanke došao ravno na faks. Doduše, i to ima pozitivnu stranu: opušta nazocne prijatelje-tremaše. 

 

Uzalud vam mirna noć, ako gradivo nije spremno

Strucnjaci naglašavaju da ukoliko gradivo nije na vrijeme svladano, od noćnog nastavka ucenja nema puno koristi.  Međutim, ako puštanje mozga na pašu, nekima pomaže da smanje pritisak, a gradivo je zadovoljavajuće spremno, student se može prepustiti noćnom uživanju.

Iz vlastitog iskustva mogu reći, na prvoj godini je ova metoda funkcionirala, ali na zadnjoj je ipak vrijedila ona poznata recenica: Nekad bilo, danas se pricalo!

 


izvor: pogled.ba

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …