Tko nema sreće na kladionici, možda ima na ispitu

Za vrijeme cekanja ulaska u profesorov kabinet možete biti svjedoci razlicitih zanimljivih događaja, reakcija, lepeza osjećaja, ponašanja zavisno od danog trenutka i krajnjeg rezultata (ne)upisanog u index. Situacija postaje utoliko zanimljivija ukoliko ste jedan od aktera studentskih zbivanja.


Kao nikotin tako ubijaš me lagano 

To su studenti koji prije ulaska u profesorov kabinet puše cigaru za cigarom, a neki od njih nervozno osim pušenje prakticiraju hodanje gore-dolje. Kao da su na modnoj pisti. Problem je što utjecu na ostale tako dolazi do lancane reakcije pušaca i hodaca. A, proizvođaci duhana itekako im mogu biti zahvalni na potrošnji.

Joj, ništa nisam naucila 

Histeriziraju, dramatiziraju, stalno ponavljaju da ništa, jadni nisu naucili, a ono malo što su znali sad su zaboravili. Čim netko izađe iz profesorovog ureda grcevito ga hvataju za rukav i žele saznati što profesor pita. Konstantno sami sebi i ostalima ponavljaju da će pasti. A, onda zaokret za 180 stupnjeva: izađu s peticom ili cetvorkom u indexu. Peta sam godina fakulteta, isti ljudi prave iste scene i ovu zadnju godinu i naravno s jednakim ishodom u indexu. Ta njihova silna drama prije ulaska ide toliko na živce da im poželiš opalit šamar jer znaš da su naucili, ali eto histeriziranje im je u krvi.

Jesam/nisam trudna 

Pred pocetak zadnjeg ispita vodili smo zanimljivu diskusiju. Kolegica je gledala dokumentarac o jedinstvenim slucajevima u svijetu kada do porođaja žena uopće ne zna da je trudna. Rasprava nije završila zakljuckom, već pojedinacnim samoispitivanjem jesam li, što ako….? Barem smo na kratko skrenule misli s ispita.

Tko nema sreće na kladionici, možda ima na ispitu 

Naspram tipicno ženskih tema, prošli put cetvorice mojih kolega su preko pola sata raspravljala o padu na kladionici. Od 6 parova na jednom pao, ostali se suosjećali. Došlo mi je da ih upitam da mi po tko zna koji put objasne što znaci 1x, a što x2.  Umjesto toga ipak sam utonula u ponavljanje gradiva i još uvijek ostala u neznanju o znacenju 1x i x2. Stvar je u tome da moja noga nikad nije krocila u kladionicu. 

Tresla se vrata, kućni odgoj zakazao 

Nažalost, (ne)odgoj dođe do izražaja i u ispitnim razdobljima. Pa, se tako nađu jedinke koje nakon pada ispita ne znaju reći ni doviđenja. Umjesto pozdrava zalupe vratima kabineta toliko jako da se i profesor i ostatak studenta trzne. Takve treba prvo uputiti u školu bontona, tek poslije na ponovni ispitni rok.

Moralna podrška i novinar suradnik 

Jedna prijateljica odgovara, druga je došla samo kao moralna podrška. Veselje, cmokanje, skakanje nastaje naravno ako frendica položi. Recenica koja ostaje u ušima ostalih je: „Dušice, moja cestitam, joj, ko mi je pojozio, sreća moja.“ Pa ni momku tako ne tepam, kamoli prijateljici, zar nije dovoljno samo cestitam?! Novinar suradnik je naziv za osobu koja je došla da izvidi situaciju, kupi pitanja koja je profesor zadavao i općenito ispituje kako profa diše tj. je li raspoložen ili ne. 

Mama zna najbolje i pretplatnik je privremeno nedostupan 

Na osnovi vlastitog iskustva: pojedite nešto prije ispita, pa makar to bilo silom i na mamin nagovor. Iskljucite mobitele dok cekate pocetak usmenog ispita. Toliko će vas naživcirat pozivi osoba koje postavljaju samo dva pitanja: jesi li došla na red, jesi položila, da će te u određenom trenutku poželjeti bacit mobitel. Šteta tehnologije i memorije u njemu.Ovo su samo od nekih silnih primjera studentskog ponašanja. Sve u svemu želimo vam uspješne ispitne rokove sa što više upisanih ocjena.

U suradnji sa studentskim portalom pogled.ba 

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …