Svjetski prvak završio u prihvatilištu za beskućnike

S jucerašnjih 26 stupnjeva ispod ništice Slavonski Brod bio je najhladniji grad u Hrvatskoj, a nedavno otvoreno privremeno prihvatilištu za beskućnike sve je punije. Od osam osoba s raznih strana Hrvatske topli kutak i obrok tu je našao i 20-godišnji Franjo Opacak, vrsni hrvatski sportaš, koji unatoc vrijednim rezultatima nigdje nema mjesta. Njegova tužna sudbina (odrastao bez majke, uz oca tiranina, brata i dvije sestre) otjerala ga je iz obitelji, nakon cega se snalazi kako zna i umije.


Ovo mu nije prvo prihvatilište. Nakon Rijeke i Zadra stigao je i do Broda da trenira tradicionalni taekwondo i kickboxing kao višestruki dobitnik zlatnih i drugih odlicja na državnim i svjetskim natjecanjima, a posljednji njegov uspjeh osvajanje je zlatne medalje i titule svjetskog prvaka prošle godine. Odlicje je osvojio kao seniorski clan hrvatske reprezentacije a mediji su tada bilježili kako je uspjeh hrvatskih reprezentativaca to veći ako se zna da su na prvenstvu nastupili najbolji taekwondo borci tradicionalnog stila, i to samo nositelji crnog pojasa. No pravi sportski talent, Opacak, koji se 12 godina bavi ovim sportom silno je razocaran.

“U ovoj državi to nikome ne vrijedi, sedam godina zaredom državni sam prvak Hrvatske – i opet ništa. Problem je što ni jedan od ovih sportova nije olimpijski i tu onda nema novca” kaže Franjo, koji je većinu svojih odlicja pobacao. Nakon Zadra u brodskom klubu Marsonia bio je smješten mjesec dana, no više nije bilo novca. Posljednjih mjesec i pol je bez ikakvog smještaja, a do ovih najnižih temperatura snalazio se kod znanaca. Više i ne trenira.
“Dok drugi nakon treninga razmišljaju o provodu i curama, ja razmišljam što ću jesti i gdje spavati”, dodaje mladić, koji je odlucio okrenuti stranicu života. Odlucio je ostati u Brodu, gdje će prijaviti boravište. “Želim volontirati u Crvenom križu, razvoziti ruckove i pomoći u slicnim situacijama poput ove sa zimom”, kaže Franjo, ganut susretljivošću djelatnika Crvenog križa, koji su mu osim toplog kutka pružili i ljudsku ruku razumijevanja.

TRAŽI POMOĆ SPONZORA DA PREŽIVI

Franjo nije ni psihicki spreman za treninge, ali je siguran da bi sutra na svjetskom natjecanju ponovno osvojio zlato. Nakon osvajanja posljednjeg trofeja bivši trener je izjavio da je “najvažnije da se takvi sportski talenti ne zanemare jer oni su osnovni resurs za opći razvoj citavog društva”. Pitamo se ima li u Brodu (ili negdje u Hrvatskoj) onih koji će prepoznati talent i pružiti ruku pomalo izgubljenom mladiću. Ako ih ima, neka se jave u brodsko prihvatilište na telefon 035-411 675.


 

Izvor: Glas Slavonije
Foto: ezadar.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …