Svi mladi vole Vukovar jer je to njihov grad, jer oni jesu taj grad i gdje god pošli – Vukovar je s njima i u njima!

josippapak

Većina studenata zagrebačkog sveučilišta i danas prepričava nedjeljni posjet Vukovaru. Mnogo toga se vidjelo, mnogo toga se moglo naučiti. Iza svega toga je stajala mlada skupina studenata okupljena u jedno tijelo – Udruga vukovarsko-srijemskih studenata! O samom projektu studentskog hodočašća koje je iziskivalo mnogo vremena, truda i sredstava te o situaciji u Vukovaru porazgovarali smo s predsjednikom Udruge vukovarsko-srijemskih studenata, Josipom Papkom.

Koliko su trajale pripreme za studentsko hodočašće i tko je sve sudjelovao?

Pripreme za projekt Hodočašće studenata gradu Vukovaru započele su početkom 10.mjeseca, a u njima su sudjelovali svi članovi upravnog odbora Udruge vukovarsko-srijemskih studenata te pojedini bivši članovi koji su završili fakultet ili zbog obaveza nisu više članovi upravnog odbora Udruge, a imaju vrijedno prošlogodišnje iskustvo u organiziranju hodočašća u Vukovar.

 Kako su tekle pripreme za ovaj veliki događaj?

Pripreme su bile duge i naporne. Počele su s odabirom jednodnevnog programa, a nastavile se s osiguravanjem prijevoza, lunch paketa, usklađivanjem naših želja s mogućnostima određenih institucija u programu, odabirom restorana za ručak te brojnih drugih sitnih detalja koji oduzimaju mnogo vremena i puno obavljenih telefonskih poziva. Veliko mi je zadovoljstvo reći da smo taj ogroman posao organizacije projekta odradili savršeno uz naporan trud i rad svih članova upravnog odbora Udruge.

Od koga ste imali najveću podršku?

Najveću podršku smo imali od ostalih studentskih zavičajnih udruga čiji doprinos projektu nije bio malen. Svaka udruga koja je sudjelovala u hodočašću je na ovaj ili onaj način pripomogla u organizaciji i na tome im zahvaljujemo. Grad Zagreb i njegov gradonačelnik Milan Bandić ponovno su pokazali koliko imaju razumijevanja za potrebe studenata te su nam i ove godine osigurali autobusni prijevoz. Naravno, ne treba zaboraviti niti pojedine braniteljske udruge, koje su nam, osim savjetima iz vlastitog iskustva u organizaciji, pomogle i tako što su nam naknadno osigurale još jedan autobus u trenutcima kad nam je zaista trebao zbog velikog broja prijavljenih studenata.

sviskupa

Prijeđimo na mlade. Postoji li sveučilište ili veleučilište i kakva je perspektiva ostanka u Vukovaru?

U Vukovaru postoji Veleučilište Lavoslav Ružička. Na veleučilištu ima nekoliko odjela: odjel za fizioterapiju, za studij trgovine, za upravni studij te dislocirani studij u Pregradi. Studenti ne dolaze samo iz Vukovarsko-srijemske županije nego i udaljenijih mjesta i gradova,primjerice Osijeka, Đakova pa čak i Zadra. Veleučilište broji oko 300 studenata. Nakon završenog studija,unatoč dobrom obrazovanju, studenti ne nalaze lako posao. Stoga se često mladi odlučuju ipak napustiti Vukovar, u potrazi za poslom i u želji za povratkom u svoj rodni grad u slučaju otvaranja novih radnih mjesta, kojih je u zadnje vrijeme nešto više, što je nekima dalo nadu da još ostanu i potrude se naći posao u Vukovaru.

Kakvo je stanje u Vukovaru za mlade?

Iako situacija u Vukovaru u zadnje vrijeme, vezana za dvojezičnost, ne pridonosi tome, stereotipi o podijeljenosti mladih na nacionalnoj razini sve više se razbijaju. Ono što mlade zanima su nova radna mjesta, vlastito sudjelovanje u stvaranju boljeg i ljepšeg Vukovara. Kako smo već i spomenuli, često se događa da su mladi, u nedostatku slobodnih i novih radnih mjesta, primorani napustiti Vukovar, no teže vratiti se i ondje stvarati bolju budućnost za sebe i za svoj grad.

Je li se većina studenata nakon studija vraća u Vukovar ili ipak ostaju u Zagrebu?

Prema našim saznanjima i dosadašnjem iskustvu, mladi koji studiraju u Zagrebu rijetko se vraćaju u Vukovar. No, razlozi nisu uvijek vezani za sam grad i perspektivu života u njemu. Naime, neki upoznaju svoje životne partnere te ostanu u Zagrebu ili odu s njima živjeti u sasvim druge krajeve Lijepe naše, neki dobiju dobar posao u našoj metropoli pa ondje i ostanu, a nekima se ponude i dobre prilike za raditi izvan domovine pa privremeno ili trajno, ostaju živjeti tamo.

Na koncu, svi mladi vole Vukovar jer je to njihov grad, jer oni jesu taj grad, i gdje god pošli, Vukovar je s njima i u njima.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …