Sveučilište u Mostaru: Za nas Hrvati nisu strani studenti

sveuciliste_mostar

Sveučilište u Mostaru je među hrvatskim studentima poznato kao manje zahtjevno, stoga mnogi koji ne upišu željeni fakultet u Zagrebu, Osijeku, Splitu ili nekom drugom hrvatskom gradu, odlaze upravo u Mostar. Pomoćnik rektora za nastavu i studente mostarskog Sveučilišta Vojo Višekruna objasnio nam je na koje fakultete Hrvati najviše ciljaju te potvrdio kako će oni uvijek nesmetano moći upisivati fakultete u jednom od najvećih gradova BiH.

Mladi iz Hrvatske, koji ne uspijevaju upisati željeni fakultet u vlastitoj državi, često odlaze u susjednu Bosnu i Hercegovinu gdje bez ikakvih problema upadaju na studije koji ih zanimaju. Najčešće odabir pada na Sveučilište u Mostaru, stoga smo razgovarali s pomoćnikom rektora za nastavu i studente mostarskog Sveučilišta Vojom Višekrunom, koji nam je približio cijelu situaciju oko upisa Hrvata na neke od njihovih sastavnica.

Hrvati nisu spadali pod strane studente

Pomoćnik rektora nam je objasnio kako studenti koji dolaze iz Hrvatske posljednjih godina nisu imali nikakvih problema prilikom upisivanja nekog od fakulteta koji je dio mostarskog Sveučilišta jer se na njih nikad nije gledalo kao na strane državljane. Naime, Sveučilište u Mostaru do sada nije imalo jasno formirane kvote stranih studenata pa se ljudi koji dolaze iz susjednih zemalja i nisu mogli tretirati kao strani studenti.

hr_studenti_u_mostaru

– Od sljedeće akademske godine po prvi put ćemo objaviti Natječaj u kojemu će biti objavljene točne upisne kvote za strane državljane. Kod nas ta procedura teče malo kompliciranije nego u Hrvatskoj, jer za kvote koje mi predložimo svoju suglasnost treba dati pet ministarstava, istaknuo je Višekruna dodajući kako na njihovom Sveučilištu studiraju i stanovnici drugih susjednih zemalja te da se vodi statistika i o broju studenata iz Federacije kao i Republike Srpske.

Iako će se formirati kvote za strance, pomoćnk rektora ističe kako za Hrvate svejedno ne bi trebalo biti problema prilikom upisa.

Najveća navala na Filozofski fakultet

Fakulteti za koje su studenti iz RH pokazali najviše ineteresa u posljednjih nekoliko godina su Filozofski fakultet, Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet zdravstvenih studija, Pravni fakultet i Medicinski fakultet.

U tablici je prikazan broj hrvatskih studenata na Sveučilištu u Mostaru u posljednih pet akademskih godina iz koje se jasno vidi kako je svake godine sve veći broj onih koji upisuju fakultete u susjednoj BiH.
I profesori dolaze iz RH

Prema riječima pomoćnika rektora, više Hrvata upisuje preddiplomski te na istom fakultetu nastavlja diplomski ili doktorski studij, iako postoji i određen broj onih koji se za Mostar odluče tek na višem stupnju fakultetskog obrazovanja.
– Istina je da na našim fakultetima predaju i profesori iz RH što je u sukladnosti s potpisanim sporazumima sa Sveučilištima u RH i resornim Ministarstvom RH, a njihovo angažiranje i broj utvrđuju se na temelju analize o pokrivenosti nastave, odgovorio je Višekruna na upit koliko je profesora koji predaju na hrvatskim sveučilištima, ali predaju i na mostarskim fakultetima.

Što se tiče bolonje, Mostar je spomenuti sustav uveo godinu dana nakon Hrvatske, to jest akademske godine 2005./2006., no izuzetak su studij medicine i farmacije na kojima se nastava još uvijek ne izvodi po principima Bolonjske deklaracije.

Andrea Barać, srednja.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …