Švedske vlasti pozivaju strane studente u tu bogatu zemlju

studyinsweden_cover

Švedske vlasti su priopćile kako toj bogatoj skandinavskoj zemlji nedostaje studenata iz stranih zemalja kako bi bila značajan i konkurentan igrač na globalnoj ekonomskoj sceni.

Naime, nakon što je u toj zemlji uvedena školarina za strane studente koji dolaze iz zemalja izvan EU, broj studenata iz tih zemalja koji dolaze studirati u Švedsku značajno je opao posljednjih nekoliko godina.

Točnije, Švedska je izgubila 80 posto studenta izvan EU nakon što je vlada te zemlje 2010. godine uvela školarinu. Vlasti u Švedskoj su izrazile zabrinutost da većina stranih studenata odlučuje da studira u drugim europskim zemljama, gdje se nude bolji uvjeti za studiranje.

Privrednici i sveučilišta u Švedskoj stoga upozoravaju kako je privlačenje talentiranih i uspješnih stranih studenata najbolji način da Švedska ostane konkurentna u svijetu.

Predlažu da Švedska u narednom periodu ponudi više stipendija i radnih mjesta studentima koji dolaze na studije u tu zemlju. Čak se predlaže i mogućnost da strani studenti nakon završenog školovanja na švedskom sveučilištu dobiju priliku i da ostanu u toj zemlji.

S druge strane, švedski list “Local” piše kako je švedska vlada već obećala 15,5 milijuna dolara za stipendiranje stranih studenata.

Cilj švedskih vlasti i sveučilišta je da u narednom vremenu ta zemlja godišnje ponudi stipendije za 1,500 stranih studenata od čega je planirano da njih 20 posto ostane u toj razvijenoj europskoj zemlji.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …