Švedska: Studentima s Balkana stipendije od 1000 eura mjesečno

sweden

Nakon što su mediji posljednjih dana pisali da Švedskoj nedostaje studenata iz zemalja izvan Europske unije (EU) kako bi i dalje bila konkurentan igrač na globalnoj ekonomskoj sceni, novinari Anadolu Agency (AA) su istražili kakve i kolike stipendije nudi ova zemlja studentima iz država Balkana koji se žele obrazovati na nekom od tamošnjih sveučilišta.

Švedski institut svake godine daje stipendije za studente iz zemalja zapadnog Balkana koji uspiju upisati postdiplomski studij u ovoj bogatoj skandinavskoj zemlji, a ove godine broj stipendija za studente sa Balkana je dodatno povećan.

Tako će ove godine studentima iz balkanskih zemalja biti dodijeljeno od 10 do 15 stipendija koje pokrivaju sve troškove života kao i ukupnu školarinu na sveučilištu, na kojem student bude primljen, u periodu od dvije godine.

Zahtjev za stipendiju u Švedskoj od zemalja iz regije mogu podnijeti studenti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije, a prijave traju od 3. do 11. veljače 2014. godine.

Školarinu izravno uplaćuje Švedski institut sveučilištu gdje je student upisan dok se stipendija isplaćuje studentu, a iznosi 9,000 švedskih kruna, ili 1,020 eura mjesečno (nešto više od 2,000 KM). Osim toga, plaćeni su i svi putni troškovi za studenta u visini od 5,000 švedskih kruna, odnosno 570 eura.

Inače, nakon što je u Švedskoj uvedena školarina za strane studente koji dolaze iz zemalja izvan EU, broj studenata iz tih država značajno je opao posljednjih nekoliko godina. Privrednici i sveučilišta u toj zemlji stoga upozoravaju kako je privlačenje talentiranih i uspješnih stranih studenata najbolji način da Švedska ostane konkurentna u svijetu.

Cilj švedskih vlasti i sveučilišta je da u narednom vremenu ta zemlja godišnje ponudi stipendije za 1,500 stranih studenata od čega je planirano da njih 20 posto ostane u toj razvijenoj europskoj zemlji.

Švedska broji 42 javne institucije visokog obrazovanja, te one nude više od 500 magistarskih studija raznih znanstvenih područja na engleskom jeziku. Švedska sveučilišta i instituti poznati su po pristupu usmjerenom na potrebe studenata te naglasku na radu u grupama, a kvaliteta obrazovanja koje nude je priznata u svjetskim okvirima.

Sveučilišta u Lundu i Uppsali često se mogu naći na rang listi 100 najboljih fakulteta na svijetu, što ih svrstava među elitnih 0.5 posto najcjenjenijih mjesta za obrazovanje, dok se Medicinski fakultet Karolinska Institutet nalazi među najprestižnijim fakultetima u Europi, te zauzima visoko 32. mjesto na globalnoj ljestvici. Na polju znanstvenih istraživanja u strojarstvu i tehnologiji izdvaja se Kraljevski institut za tehnologiju u Stockholmu – Kungliga Tekniska Hogskolan.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …