Svaka deseta fakultetska diploma u Srbiji je lažna

Svaka deseta diploma u Srbiji je nevažeća, pokazala je jedna od posljednjih provjera Republicke prosvjetne inspekcije. Nacelnik Republicke prosvjetne inspekcije Velimir Tmušić rekao je da se falsifikaciju – ne samo diplome visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta, već i najuglednijih univerziteta – beogradskog i novosadskog.

 

Prema njegovim rijecima, najveći problem predstavljaju izdvojena odjeljenja fakulteta, cija kontrola će u ovoj godini biti prioritet. Većina nema dozvolu za rad, otvaraju se po cijeloj zemlji i nemaju potrebne uvjete za rad, pišu  “Vecernje novosti”.

“Kolege iz Republike Srpske saznale su, na primjer, da jedan privatni beogradski univerzitet drži sati u kafiću u Banjoj Luci. Zatekli su 40 studenata i profesora, prekinuli nastavu i pisali prijavu. Na kraju je uprava univerziteta donijela dokaze da su svi ti studenti upisani u Beogradu, a sate u Banjoj Luci nazvali su ekskurzijom. Nismo im mogli ništa iako nisu bili u pravu”, rekao je Tmušić.

Profesor Pravnog fakulteta i predsjednik Savjeta Univerziteta u Beogradu Simo Avramović rekao je da je falsificiranje diploma na državnim fakultetima, ipak, rjeđa pojava, jer su stupnjevi zaštite ovog dokumenta takvi da je njeno krivotvorenje komplicirano koliko i tiskanje lažnih novcanica.

“Na fakultetima je to nemoguće uraditi. Falsifikati nastaju negdje drugdje. Fakulteti imaju elektronsku obradu podataka, a diplome se tiskaju sa sedam nivoa zaštite, i to u Zavodu za izradu novcanica”, rekao je Avramović, prenosi Srna. On naglašava da se, za razliku od diploma, cesto falsificiraju uvjerenja o završenom fakultetu, koja su tiskana na obicnom papiru.

“Uvjerenja su, istina, privremenog karaktera, ali kada se netko zaposli na osnovu tog dokumenta, kasnije mu rijetko traže da dostavi i diplomu i tako ljudi godinama mogu da provedu u službi bez potrebnog zvanja. Sjećam se i slucaja doktora koji je radio kao internista sa lažnom diplomom iz BiH”, podsjetio je Avramović. Iz “Elektroprivrede Crne Gore” stigao je zahtjev da provjere 2.000 školskih i fakultetskih diploma njihovih zaposlenih, stecenih u Srbiji, i ispostavilo se da je cak 200 bilo falsificirano ili ih je izdala nepriznata institucija, navodi beogradski list.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …