Stvari koje bi trebali izbaciti iz svog životopisa

cv-guide

Poznato je da se uslijed krize za jednu radnu poziciju javlja i previše kandidata, što human resurses stručnjacima ne ostavlja mnogo prostora za posvetiti se čitanju pristiglih radživotopisa.

Prema nekim podacima, poslodavci potroše svega šest sekundi na CV jednog kandidata. Stoga CV mora biti dobro napisan kako bi se izdvojio od drugih.

Ako poslodavac ne traži prosječnu ocjenu tijekom studija, nema potrebe navoditi ovaj podatak, posebno ako je već prošlo nekoliko godina od kad ste diplomirali. Također, ako se radi o prosječnom rezultatu, najbolje je izostaviti ga iz životopisa.

Vodite računa o stilu pisanja. Ako navodite reference poput “upoznat s radom na”, ovakva konstrukcija prije upućuje na nekoga tko nije u potpunosti svladao određenu vještinu.

Osim ako poslodavac nije izričito naglasio da je potrebno priložiti i fotografiju, najbolje da se onda ne nalazi uz vaš životopis.

Poslodavac ne odlučuje na osnovu fotografije pa ako se nalazi u vašem CV-ju, možete čak izgledati i neprofesionalno.

Ako ste se tijekom karijere bavili nizom različitih poslova, na kojima ste se kratko zadržavali, najbolje je ne navoditi ih u CV-ju. Ne želite da budući poslodavac o vama misli kao o nekome tko se ne može fokusirati. Izuzetak predstavljaju slučajevi ako ste radili u prestižnim tvrtkama, što može poboljšati vašu biografiju, ili u slučaju da ste dugo nezaposleni, ali i tada budite oprezni pri odabiru.

Izostavite vještine koje su uobičajene, kao na primjer poznavanje rada na računalu. Pokušajte se izdvojiti od drugih kandidata vještinama koje nisu uobičajene.

Ne budite previše slobodni s osobnim podacima. Preporuča se izostavljanje religijskih, političkih i socijalnih pitanja i stavova.

OOpćapravila nalažu da životopis ne treba biti duži od jedne stranice. Maksimalno, CV može biti napisan na dvije stranice, što je opravdano ukoliko aplicirate za više pozicije.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …