Studentsko proljeće u Makedoniji – masovne demonstracije i buđenje nakon višedesetljetnog sna!

studentsko-proljece-u-makedoniji_8679_4847

Ovih dana u Makedoniji vrijeme je prilično hladno, što je i normalno, jer je zima, ali će Vam mnogi reći kako nije, kako zimu nisu ni osjetili jer je na ulicama stiglo pravo proljeće, ali ono studentsko! Taj se fenomen najčešće može uočiti u gradovima koji su sveučilišni centri, kao što su Skoplje, Bitolj i Štip. Fenomen koji se sada pojavio ne smije čuditi, jer bi trebao biti pravilo, a ne iznimka u demokratski uređenoj zemlji, zemlji gdje je postotak visoko obrazovanih velik, ali čudi to što je ovo prvi krik intelegencije nakon decenija muka.

Mnogi bi se složili kako su decenije muka odraz prosječnog makedonskog karaktera, koji je rijetko kad bio revolucionaran u svojim stavovima i djelima, ali je makedonsko studentsko proljeće odraz nećeg drugog, nećeg do sad nepoznatog, nećeg što ćemo tek vidjeti!

Sve je započelo od najavljene i naizgled bezazlene inicijative za uvođenje eksternog testiranja znanja studenata, od strane Vlade, kao još jedna u nizu reformi u visokom obrazovanju koja će, prema njihovim rječima, donijeti poboljšanje kvalitete istog. Reforme nisu sami po sebi loše, ali to nije slučaj sa reformom o eksternom testiranju, ili kako je kasnije preimenovana – državni ispit.

Kao inicijalna kapisla studentskog proljeća može se uzeti način na koji se željela uvesti sporna reforma, bez ikakve javne debate, bez konsultacije pojedinih stručnjaka, sveučilišnih profesora, i naravno, studenata, već na mala vrata, čemu su se studenti, sasvim opravdano, odlučili suprotstaviti na način koji su smatrali da je najprimjereniji odgovor na višedecenijsko vrijeđanje njihovog intelekta, beskonačnih reformi u sistem obrazovanja koji ne daje željene rezultate, a kako i bi kada se ne može osigurati kontinuitet, već je svaka generacija i osnovnog i srednjeg i visokog obrazovanja iskusila određene promjene, pa je i logično da se taj nakupljeni gnjev morao negdje i iskazati.

Ono što apsolutno nitko u Makedoniji nije očekivao je način djelovanja i broj studenata koji su odlučili reći “stop lošim reformama u obrazovanju”.

17. studenog ove godine, studenti u Skoplju su se organizirali i izašli na studentski marš kao odgovor na najavljenu mjeru, u potpunosti odbacujući je kao takvu, i smatrajući je kao narušavanje autonomije sveučilišta. Izašlo ih je više od dvije tisuće, tražeći susret s ministrom obrazovanja i znanosti, koji ih je decidno odbio, govoreći kako oni nisu legitimni pretstavnici studenata, već da su poslani od strane opozicije. Nakon odbijanja njihovih zahtjeva, 10. prosinca organiziran je još jedan studentski marš, koji je u potpunosti nadmašio sva očekivanja. Na ulicama Skoplja izašlo je više od 10 000 studenata i srednjoškolaca, u Bitolj ih je izašlo više od tisuću, što je izazvalo pozitivan šok u cijeloj državi.

studentsko-proljece-u-makedoniji_7596_2263_e

Studenti su pokazali kako se intelegencija probudila iz višedecenijskog sna i rekla STOP njenom umrtljivanju. I kako se stvari odvijaju, još ništa nije gotovo. Vlada je kao odgovor na sve ovo, objavila paket mjera koje nastoji implementirati u obrazovnom sustavu, a studenti najavljuju još masovnije marševe.

Po primjeru “Bijele ruže” u Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je organizacija sastavljena od nekoliko savjesnih studenata i njihovog profesora djelovala gerilski, suprotstavljajući se ne oružjem već perom Gebelsovoj propagandnoj mašineriji, tako su se i makedonski studenti zajedno sa dijelom svojih profesora suprotstavili vladajućoj medijskoj propagandi koja je nastojala minimizirati djelovanja studenata, govoreći da je na ulicama izašlo ne više od oko tri tisuće, i zaokružavajući lica “opozicionera” , jer najjači adut koji studenti imaju u svom rukavu su riječ, intelekt, hrabrost i plemenitost, da se zauzmu ne samo za sebe, već i za iduće generacije. I za to su dobili simboličnu, ali ništa manje vrijednu podršku od svojih kolega iz Albanije i Srbije, jer znanje ne poznaje granice.

Članovi Bijele ruže su bili zaustavljeni od strane Gestapoa, i cijenu slobode platili su životom, ali Gestapo nije uspio pohvatati sve letke na kojima su oni pisali “We will not be silent!” . Na sličan način ovih dana i makedonski studenti izvikuju “Sad ćete nas čuti!” , jer samo riječ probija dublje od metka, i ništa ju ne može zaustaviti.

Makedonski studenti su se po prvi puta upisali u povijest svjetskog studentskog i građanskog aktivizma, kao što i dolikuje akademskim građanima, nosiocima promjena u svakom društvu.

Oni su probili led, i time je najteži korak učinjen. Studenti su danas heroji nacije. Sada su svi hrabriji, od sada je sve lakše!

FOTO/TEKST: Boris Nikolevski

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …