Studentski prosvjed: ”Prestanite nas zajebavati”

Prenosimo priopćenje skupštine studenata FPZG-a:
Dragi studenti i studentice, građani i građanke, pozivamo vas da se pridružite prosvjedu studenata i studentica Fakulteta politickih znanosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji će se održati u petak, 14.10. u 12h, ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (Donje svetice 38).

Pokažite solidarnost s nama, vašim kolegama i kolegicama, sugrađanima i sugrađankama, kako bismo zajednicki pritisli ministarstvo te izborili jednak i pravedan pristup obrazovanju. 

Prosvjedom želimo još jednom ukazati kako Ministarstvo nije osiguralo sredstva za školarine studenticama i studentima koji su izvršili svoje obveze unatoc obećanjima ministra Radovana Fuchsa. Stoga, pokažimo da smo još uvijek tu i porucimo kako nam je ”DOSTA ZAJEBAVANJA”. Dosta nam je lažnih obećanja i ‘prodavanja magle’!

Priopćenje za javnost, 12.listopada, 2011.

Skupština studenata Fakulteta politickih znanosti ne odustaje od svog osnovnog zahtjeva za potpuno javno financiranim visokim obrazovanjem, no ovom prosvjednom akcijom želimo ukazati kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nije ispunilo svoje obećanje kako će podmiriti troškove školarina onim studentima koji redovito izvršavaju svoje obveze. Obećanje su javnosti dali ministar Radovan Fuchs, ali i predsjednica vlade RH Jadranka Kosor. Evo primjera nekih od navedenih izjava:

“Nitko neće pri upisu platiti bilo kakvu participaciju, a onda kako će i pod kakvim uvjetima studirati dalje ovisi o njegovom zalaganju i uspjehu.” Radovan Fuchs, 29. ožujak 2010.

“Definitivna je odluka da ćemo uciniti sve da se osigura besplatno školovanje za one studente koji ispunjavaju svoje obveze.” Jadranka Kosor, 23. studeni 2009.

Podsjećamo također na priopćenje MZOŠ-a od 30. ožujka u kojem stoji sljedeće:
„Jedini uvjet da svaki od tih studenata zadrži pravo besplatnog studiranja i na svim višim godinama bit će da redovito ispunjava svoje studijske obveze.“

Unatoc navedenim obećanjima na ovogodišnjim upisima situacija je daleko od onoga što su ministar i premijerka rekli. Naime, velik broj studenata koji su položili sve ispite i time izvršili sve svoje studijske obaveze mora platiti školarinu u iznosu više tisuća kuna. Primjerice, samo na Fakultetu politickih znanosti u Zagrebu takvih je studenata cak 120, dok je broj takvih studenata na Filozofskom fakultetu još veći. U slicnoj se situaciji nalaze i studenti brojnih drugih fakulteta.

Ministar je također obećao kako će oni studenti koji ne skupe sve ECTS bodove plaćati participacije razmjerno bodovima koje nisu skupili:

“Onaj dio ECTS bodova koje eventualno nekom studetnu fali, taj student bi onda po tim bodovima po bodu participirao u nekakvom iznosu.” Radovan Fuchs, 24.11.2009.

Ipak, ministar je prekršio i to obećanje te velik broj tih studenata na brojnim fakutetima plaća punu školarinu.
Od vlastitih se obećanja ministar Fuchs ograđuje pozivajući se na paket zakona o znanosti i visokom obrazovanju. Prema njegovim rijecima, za trenutno je stanje kriva cinjenica da ti zakoni još nisu usvojeni u Saboru. No to je netocno iz dva razloga.
Prvo, novim zakonima nije osigurano besplatno obrazovanje koje se u njima niti ne spominje. Naprotiv, umjesto školarina uvode se upisnine koje bi trebale iznositi oko 3.500 kuna, a koje plaćaju svi studenti. Iako se navodi mogućnost subvencioniranja upisnina, zakonom nije jasno definirano u kojoj se mjeri subvencioniraju i pod kojim uvjetima. To znaci da bi svake godine tzv. besplatno obrazovanje ovisilo o odluci MZOŠ-a.

Drugi razlog zbog kojeg je ministrovo pozivanje na zakone problematicno, cinjenica je da se i u okviru postojećih zakona može ispuniti dano nam obećanje. Kao što je MZOŠ osigurao sredstva za prvu godinu studija u postojećim okvirima, jednako tako može osigurati sredstva i za sve ostale godine za koje želi. Dakle, dovoljna je jedna uredba MZOŠ-a da se obećanje ispuni. Radi se samo o politickoj volji koje ocito nema ni kod ministra ni kod premijerke Kosor koja je također pokazala da ne mari za dana obećanja.

Skupština studenata FPZG-a

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …