Studentski projekt: Zabrana korištenja Facebooka mlađima od 16 godina

w9MO201d_djeca_internet_racunala_1

Grupa studenata 2. godine novinarstva Filozofskog fakulteta u Mostaru sudjeluje  u projektu Zabrana korištenja Facebooka mlađima od 16 godina.

Cilj projekta je potaknuti odrasle na odgovorniji odnos prema najmlađoj skupini korisnika društvenih mreža jer svjesni smo toga da su društvene mreže postale važan dio  današnjeg društva. Posljedice toga toliko daleko sežu da možemo primjetiti pozitivne i negativne strane ovih suvremenih pojava.

Ekspanziju društvenih mreža možemo pripisati i utjecaju globalizacije, koja prestaje imati bilo kakve granice, pogotovo u kontekstu nepravilnog korištenja spomenutih mreža. Facebook profili osoba mlađih od 16 godina preplavljeni su slikama kojekakvog sadržaja. Taj sadržaj je mnogima dostupan pa sve češće dolazi do zlouporabe, rekli su studenti za pogled.ba

Djeca često nemaju izgrađenu svijest o negativnim posljedicama pa su tako i rezultati ankete pokazali kako  75% učenika misli da korištenje ove društvene mreže nema loš utjecaj na njihov uspjeh u školi.

Oni smatraju, točnije 57% ispitanih, kako Facebook uopće nije opasan. Ispitanici su,njih 82%, odgovorili kako roditelji nemaju pristup njihovim profilima na Facebooku te da u većini obitelji (55,5%) ne postoje pravila o korištenju interneta.

Većina djece ima pristup internetu dok nisu kod kuće, preko 80% putem smartphonea i drugih uređaja. Oni šalju u svijet sliku sebe kakvu su stvorili u virtualnom svijetu te često skreću pažnju na beskorisne stvari. Druga skupina koju su studenti anketirali,bile su osobe starije od 18 godina koje za razliku od prve skupine smatraju da je Facebook opasan za djecu osobito jer nisu svjesni njegovih negativnosti. Odrasli smatraju (72%) da mlađima od 16 godina profil na ovoj mreži  nije potreban jer gube smisao za interakciju sa drugim osobama te žele živjeti život koji nema puno veze sa stavrnim životom i na takav način stvaraju sebi ideale koji ne postoje.

Djeca sve više vremena provode u virtualnom svijetu pa zbog toga bi svi odrasli trebali dati svoj doprinos njihovu zdravom odrastanju tako što će ih upoznati sa negativnim stranama ovih mreža, jer oni nisu svjesni,odnosno rijetko priznaju kako su sudjelovali ili bili dio zlostavljanja putem facebooka, a svjedoci smo da je to naša stvarnost.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …