Studentski parking prepun Mercedesa i BMW-a

brabus-v_75377S1

Cabrio BMW Z4, Mercedes SLK i Mercedes Brabus samo su neki od automobila koje smo protekli tjedan vidjeli ispred Zagrebačke škole za ekonomiju i management (ZŠEM), a koji ne pripadaju profesorima, nego studentima.

S predavanja taj je dan izašla dugokosa, moderno odjevena studentica od 20-ak godina. Razgovarala je mobitelom dok je sjedala u Mercedes SLK, a njezin kolega, ne mnogo stariji od nje, isparkiravao je BMW Z4. Bili su ondje parkirani i jeftiniji automobili, poput Alfa Romea, Touarega i drugih.

Ti luskuzni i skupocjeni automobili najbolje svjedoče o imovinskom statusu studenata ZŠEM-a, na kojem se obrazuju nove generacije menadžera, među kojima je, osim studenata iz Hrvatske, i 16 posto onih iz Bosne i Hercegovine. Godina na ZŠEM-u stoji 30.000 kuna.

Jedan od studenata s diplomom Zagrebačke škole za ekonomiju i management, koji je htio ostati anoniman, otkriva da se među studentima ZŠEM-a osjeća visok životni standard.

– Njihov stil života lagodan je i dosta stoji. To se, naravno, najbolje vidi po voznom parku ispred fakulteta. Primjerice, znam da jedan od studenata ima Astona Martina, ali njime ne dolazi na fakultet, za tu priliku koristi Mercedes CLS.

– To smatram dobrim za ZŠEM jer to znači da svojom kvalitetom ne privlači samo studente iz Hrvatske. Naš je cilj da u idućim generacijama imamo veći broj studenata iz inozemstva. Posebno nas raduje rastući broj studenata iz hrvatske dijaspore. To su sve mladi ljudi koji imaju mogućnost izbora studiranja i u zemljama u kojima su rođeni i žive, a izaberu ZŠEM – kaže dekan Njavro.
Taj frajer ima i Audi Q7 – kaže anoniman Zagrepčanin koji danas radi kao menadžer u jednoj privatnoj tvrtki. Kaže i da, iako među sadašnjim i bivšim studentima ZŠEM-a ima onih čiji su roditelji medijski ekosponirani, poput sina Pave Zubaka, koji je navodno bio odličan student, ili sina vlasnika trgovačkog lanca Peveca,  ima i “onih za koje nitko nikada nije čuo, a puni su love”.

– Na ZŠEM-u studiraju djeca financijskog vrha hrvatskog i bosansko-hercegovačkog društva. Studenti tog zagrebačkog fakulteta osjećaju da su na višem društvenom nivou. Skupocjena odjeća, torbice “Louis Vuitton” i svi predmeti koji se mogu kupiti za nekoliko tisuća kuna, poput mobitela i laptopova, nešto su sasvim normalno među tzv. Njavro studentima.

No na tom fakultetu ima i onih koji na predavanja dolaze autobusom ili tramvajem – nastavlja bivši student ZŠEM-a. Po voznom parku ispred fakulteta prosuđuje da sve mlađe generacije dolaze iz sve imućnijih obitelji.

– Mlađe generacije čine mi se sve bogatijima, a zanimljivim mi se učinilo da oni bogatiji imaju veću želju za dokazivanjem. Njihovi roditelji kao da su im usadili želju za natprosječnim, ali, s druge strane, često se na predavanjima baš zbog toga može primijetiti da se profesore ne poštuje dovoljno. Ne pozivaju se na prezimena jer smatraju da su na višoj razini – kaže.

Dekan ZŠEM-a Đuro Njavro na pitanje studira li na njegovu fakultetu elita diplomatski odgovara da njegovi “studenti većinom dolaze iz tzv. srednjeg staleža, iz obitelji koje prepoznaju važnost ulaganja u obrazovanje svoje djece te se mnogi od njih odriču kako bi djeci omogućili dobro obrazovanje na ZŠEM-u”.

Iz Hrvatske je, nastavlja dekan Njavro, 80 posto studenata ZŠEM-a, od čega je 55 posto iz Zagreba. Zanimljivo je da čak 16 posto studenata dolazi iz Bosne i Hercegovine, a oko četiri posto iz iseljeništva.

Dodaje da se broj kandidata za upis u prvu godinu iz godine u godinu povećava i da se ove godine prijavilo čak 450 studenata, a godišnje ih se upisuje oko 200. U roku od četiri godine, nastavlja dekan Njavro, diplomira 45 posto studenata, a za 10 tjedana nakon diplome 80 posto dobije prvi posao.

Većina ih se zaposli u za hrvatske prilike uglednim tvrtkama, poput Raiffaisen i Erste banke, PBZ-a, Ine, HEP-a, Autozubaka, Medike…

Vanja Nezirović

izvor: jutarnji.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …