Studentski odbor S.D. Stjepan Radić u akciji za bolje uvjete u domu!

1454860_10202080358626195_1871629537_n

Nakon što je u ponedjeljak održan prvi sastanak novog saziva domskog Odbora, u srijedu 6, studenog, su članovi imali priliku sastati se sa „domaćinom“ doma, upraviteljem smještajnog dijela  gosp. Boženkom Ćosićem.

Dosadašnje iskustvo Odbora potvrđuje odličnu suradnju i ažurnost, te njegovu spremnost i otvorenost za sve naše prijedloge, novitete i analize tekućih problema.

Upravitelj je sastanak otvorio upoznavanjem novih članova s ustrojstvom Studentskog centra, točnije SN „Stjepan Radić“, te njegovo osnovno zaduženje i područje djelovanja u sklopu Studentskog doma „Stjepan Radić“ , a to je sve vezano uz  smještaj.

Na početku se  kratko  osvrnuo na nadolazeću Univerzijadu  koja će se održati 2016. godine u Zagrebu i Rijeci, a koju smo svi dočekali s oduševljenjem jer je to vjerojatno i najrealniji način cjelovite obnove studentskih domova „Save“ i „Cvjetnog“. Velika sredstva se   planiraju uložiti kako bi se ova dva naselja obnovila. Još ne znamo konkretne detalje razvoja tog projekta, ali članovi Odbora su zaključili da bi voljeli pripomoći. Spremni su surađivati u razvoju, njihova studentska perspektiva idealan je indikator studentskih potreba njihovih budućih kolega.  Upravitelj je istaknuo da će studenti svakako biti uključeni u sam projekt od samog početka, već od samog planiranja izgleda soba.

Što se tiče poskupljenja cijene smještaja, Upravitelj je ponovio riječi sanacijskog ravnatelja SC-a  gosp.Peje Pavlovića  dane na portalu esava.info kako  „neće doći do poskupljenja dok god se ne podigne kvaliteta smještajnih kapaciteta“.

Osvrnuo su se i na sigurnost u domu te je naglasio kako se radi na podizanju stupnja sigurnosti  i na tome da za svaki paviljon bude zadužen jedan zaštitar. Trenutno to nije tako iz financijskih razloga uz objašnjenje zašto nekada u domu boravi veći broj zaštitara (specifične situacije kao što su koncerti i utakmice).

Upravitelj je prepustio riječ studentima koji su razmatrali pojedine probleme i idejna rješenja:

– Odbor se trenutno zalaže za proširenje kapaciteta praonice, s obzirom na velike potrebe unutar doma.

– Jednako tako i dugogodišnji „nedjeljni“ problem – nedostatak teta čistačica tijekom vikenda, pa je dom u „blagom“ neredu. Predlažu rad subotom u popodnevnim satima, kako bi se ublažio problem.

-Otvorilo se i prošlogodišnje pitanje ZETovog displaya kod sata, koje trenutno stagnira. Pitanje je i više nego aktualno, te će se pokušati na sve načine uspostaviti suradnju sa  upravom ZET-a.

-Studentice su istakle i nedostatak kardio sprava u teretani, pa se tako razmatrala ideja dopuna sadržaja naše teretane spravama „za studentice“.

-Jednako tako je predložena ideja reguliranja radnog vremena teretane – ranije otvaranje i eventualni rad nedjeljom (to bio idealan nadomjestak nedostatku sadržaja neradnim danom). Pitanje sportskog sadržaja će se detaljnije otvoriti na idućem sastanku Odbora.

Odbor trenutno radi i na osmišljavanju kako i na koji način najbolje iskoristiti slobodne prostore u prizemlju 12. paviljona (svi prijedlozi su dobro došli, šaljite ih na mail sd.stjepan.radic@gmail.com).

Još neka od pitanja koje su članovi postavili Upravitelju:

– curama djelatnicama u praonici dodati u opis posla „prebacivanje robe iz perilica u sušilice“.

-mogućnost popravljanja neonskih lampi na stolovima u učionama

prenamjena trenutno neaktivnih tv dvorana u učionice

– problem što ujutro tete na blagajnama nemaju sitnog novca

– relativno rješenje problema buke koja se stvara prije prije izlaska – srijedom, petkom i subotom omogućit studentima okupljanje i druženje u prolazu između restorana 1 i kina (na stepenicama).

Bilo je i pitanja koje ćemo postaviti drugim cjelinama SC i njihovim voditeljima , a prvo je ono namjenjeno Kulturi , a to je:

definirat prostor Pauk-a, zašto „zjapi“ prazan? – omogućit studentima služenje tim prostorom kada su koncerti i brucošijade u pitanju.

Slijedeća pitanja odnosila su se na Prehranu  te će se o  tome  više raspravljati na idućem sastanku sa gosp. Mirkom Bošnjakom, pomoćnikom ravnatelja za prehranu, i gosp. Jasnom Tomašić upraviteljicom restorana SN „Stjepan Radić“. Neka od pitanja su:

otvaranje 24h pekare, fast food-a, te zatvaranje ljetne terase (PVC prozorima kako bi bila i zimsko okupljalište) kod slastičarne.

Posebno će se razmatrat problem invalidskog prilaza u restoranima. Dugogodišnji problem predstavljaju preuski prilazi, zbog kojih kolege sa posebnim potrebama ne mogu ući u restorane.

Gorući problem su nesnošljive gužve u restoranima, pa je Odbor predložio i rješenje – proširenje restorana 1 uvođenjem dodatne blagajne i proširenjem sjedećeg prostora, te proširenjem restorana 2 rušenjem pregradnog zida gdje je trenutno zatvoreni kafić.

– prijedlog da slastičarna (odnosno buduća zimska terasa) bude otvorena duže, te postane mjesto okupljanja pred izlazak (naravno uz proširenje ponude koja će biti prihvatljiva studentskom standardu).

Zaključak sastanka je da vodimo računa o svim navedenim problemima i da na idućim sastancima analiziramo jedan po jedan. Zajedničkim snagama ćemo doći do definicije i rješenja svakog, zaključio je Upravitelj.

Studentski Odbor SD-a „Stjepan Radić“
www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …