Studentski dom ili unajmljeni stan? Otkrivamo prednosti i mane

sava

Kristina je studentica Akademije likovnih umjetnosti, koja je nakon godinu dana prikupila jako puno pozitivnih iskustava iz života u studentskom domu. ‘Puno je jeftiniji od života u stanu, ima puno ljudi, tu je četiri tisuće studenata. Izađeš van, uvijek ljudi, nešto ti fali pa napišeš na Fejsu ‘Tko ima šećera, može tu i tu?”, priča Kristina.

Zagrebački studenti mogu birati između četiri studentska doma u kojima je nešto više od sedam tisuća kreveta.

Antonio je student Muzičke akademije koji se ipak odlučio za život u stanu. ‘Nisam nikad razmišljao o domu zbog onoga čime se bavim. Na tako malom prostoru je problem smjestiti instrument i imati vrijeme kada ću moći neometano raditi’, kaže nam.

No, prednosti koje stan pruža, ono što nazivamo ‘svoj mir’ ima i svoju cijenu. Studenti si obično priušte namještene stanove od 200 do 400 eura. ‘To su recimo garsonijere do malo većih jednosobnih stanova, čak se i dvosobni mogu naći za 400 eura’, kaže Lana Mihaljinac Knežević iz jedne zagrebačke agencije za nekretnine.

Nekad je teško učiti uz veselo društvo, kaže Kristina. Suživot u studentskoj sobi uči i toleranciji. No, kad zbroji mjesečne troškove, upola su manji od onih koje ima Antonio.

‘Nekih 1.200, 1.300 kuna, što nije niti dovoljno da platite stan’, kaže Kristina. ‘Ako uzmemo u obzir stanarinu, režije i ostalo, oko 3.000 mjesečno’, kaže Antonio.

U studentskom gradu poput Zagreba najam stanova je tržište koje uvijek postoji. ‘Naravno da postoje neki koji ne žele uzimati studente iz raznih strahova kao što su tulumarenje i uništavanje. Konkretno, veći je problem studentima naći najmodavce koji će ih ozbiljno shvaćati, prijaviti ih’, kaže Lana Mihaljinac Knežević.

Ako ih najmodavac prijavi, studenti na mjesec primaju 147 kuna subvencije od države.

Zahvaljujući Erasmusu ili razmjeni studenata, studentica na Muzičkoj akademiji Sara podstanarski će stan u Zagrebu zamijeniti domom u Stuttgartu. Cijena iznosi 320 eura. ‘320 eura! To je cijena stana u Zagrebu, i to dosta dobrog. Cijena stana tamo, samo sobe u stanu je 700 eura’, kaže Sara.

Dom je, kaže, i vani najjeftinije rješenje. Iako nama zvuči mnogo, koliko je zapravo jeftino, govori i lista čekanja na studentski dom u Stuttgartu i to do godinu dana.

izvor: dnevnik.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …