Studentima 100 milijuna kuna – gotov dom sa 615 kreveta u impresivnoj zgradi

s4s

Sto milijuna kuna vrijedan objekt novog Studentskog doma i Studentskog centra (SC) na sveučilišnom Kampusu konačno je završen. Svi građevinski radovi su napravljeni, a kako nam je rekla Gordana Raos, ravnateljica Studentskog centra, za 19. ožujka je najavljen i tehnički pregled te gotovo 17.000 kvadrata velike zgrade.

Jesenski boj

Inače, riječ je o objektu koji je u potpunosti financiralo Sveučilište u Splitu, a u njemu će – osim studenata – biti smještena i uprava Studentskog centra i njihova Studentskog servisa. Riječ je o iznimno važnoj zgradi za sam grad Split, budući da u njemu živi skoro 25.000 studenata u samo 750 kreveta u postojećim studentskim domovima. Zbog toga je i protekle jeseni vladao boj za svaki krevet, no s obzirom na to da će vrlo brzo smještajni kapacitet Studentskog centra biti skoro udvostručen, taj bi problem trebao biti riješen.

Naime, novi dom na Kampusu imat će čak 615 ležajeva, koji će biti smješteni u prostranim i funkcionalnim sobama u impresivnoj zgradi, koju je “Lavčević” sagradio prema projektu Nene Kezića i Emila Šverka. Svaka će soba imati sanitarni čvor, radni stol, priključak za internet,hladnjak…A kad će biti useljene, pitali smo prof.dr. Tomislava Kilića, prorektora za informatičku logistiku i tehnički razvoj.

– Svi su radovi gotovi i namještaj je nabavljen, pa će se montaži namještaja moći pristupiti odmah nakon tehničkog pregleda. Bude li sve po planu, uporabnu dozvolu bi mogli dobiti dvadesetak dana nakon tehničkog pregleda. U svakom slučaju, kroz nekoliko mjeseci studenti bi se mogli useliti u novi dom, no pitanje je hoće li koncem akademske godine uopće biti zainteresirani za to – kazao nam je prorektor Kilić.

Od njega doznajemo i da se, suprotno planovima, još nije napravila velika kuhinja i menza za 2500 studenata, što su također sadržaji koji su “nacrtani” u zgradi.

Grubi radovi

– Nažalost, trenutačno nemamo novca za završiti i taj dio zgrade. Zapravo, i u tim su prostorima gotovi grubi građevinski radovi, no nedostaje nam još nekoliko milijuna kuna, jer je oprema za kuhinju i restoran jako skupa. Taj novac planiramo namaknuti nakon što prodamo zgradu Doma OH na Spinutu, u kojoj je privremeno smještena uprava Studentskog centra, od kada smo prodali prostor u Sinjskoj – kazao nam je prorektor Kilić, te najavio da bi uskoro mogao biti raspisan novi natječaj za prodaju ove nekretnine, budući da su prethodni neslavno propali.

I to vjerojatno zbog činjenice što taj objekt u Spinutu nije unutar stambeno- poslovne zone, nego se nalazi na području gdje su predviđeni obrazovni i socijalni sadržaji. Zanimljivo je kako je prema najnovijoj procjeni, zgrada ovoga staroga doma na Spinutu, postigla cijenu od 60 milijuna kuna. Riječ je, inače, o objektu koji ima površinu od 2700 četvornih metara, a nalazi se na zemljištu površine 4000 kvadrata.

DIANA BARBARIĆ, Slobodna Dalmacija

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …