Studenti započinju sezonu lova na prazne stanove

Kenda-izlozbeni-stanovi-vizualizirajte-svoj-novi-dom_large

Čak i prije no što prve jesenske kiše okupaju uzavreli Zagreb, studenti započinju sezonu lova na prazne stanove.
Prema podacima portala Crozilla.com cijene najma zagrebačkih stanova iz godine u godinu bilježe pad, a unatoč trenutnom vrhuncu sezone, najamnine su niže no što su bile lani u istom razdoblju.

Najdinamičnije tržište, kada je riječ o prodaji ili najmu stanova je ono zagrebačko, a kraj kolovoza i rujan predstavljaju razdoblje vrhunca sezone najma. Razlog tome, naravno, je početak akademske i školske godine, kada velik broj studenata iz ostalih dijelova Hrvatske, ali i nekih drugih zemalja, dolaze u potrazi za stanom u kojem bi boravili sve do početka sljedećeg ljeta.

Cijene u padu
Prema podacima portala Crozilla, cijene najma iz godine u godinu sve su niže. Tako je najam zagrebačkih stanova površine od 20 do 80 metara kvadratnih tijekom kolovoza na godišnjoj razini u prosjeku pojeftinio za 6,7 posto. U odnosu na isti mjesec 2011.godine najamnine su niže za 11,1 posto, te u prosjeku za 9,8 posto niže no u kolovozu 2010. godine.
Prosječne tražene cijene najma zagrebačkih stanova od 20-100m², tijekom kolovoza 2013.godine (izvor: Crozilla.com)

tabela

Tražena mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, u prosjeku je tijekom kolovoza iznosila 265 eura. Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku treba izdvojiti 355 eura, a za one čija je kvadratura između 60 i 80 metara, mjesečne najamnine se kreću oko 468 eura. Za najam stanova većih površina, onih između 80 i 100 „kvadrata“ tijekom kolovoza se, prema podacima portala Crozilla.com, u prosjeku tražilo 642 eura.

Cijene najma zagrebačkih stanova tijekom kolovoza bile su više no one travanjske, što i nije čudo s obzirom da tijekom proljeća potražnja za najmom nije velika, pa tako nisu niti cijene. Dok u ovom razdoblju koje predstavlja vrhunac sezone, iznajmljivači „moraju“ podići cijene kako bi iskoristili trenutak najveće potražnje i profitirali. U odnosu na one travanjske, cijene najma porasle su u centru, u prosjeku za 2,1 posto i na zapadnom dijelu grada oko 1 posto.

Unatoč tome što su trenutne cijene više od onih proljetošnjih, one su, u skladu sa ostatkom tržišta nekretnina, i dalje niže no prošlih godina. Tako su, prema Crozillinim podacima, prosječne tražene cijene najma u odnosu na prošlu godinu, odnosno prošli kolovoz, pale u svim dijelovima grada, a najveća je razlika zabilježena na stanovima od 20 do 40 „kvadrata“ čije su tražene cijene najma pale za 8,5 posto, i one od 40-60 „kvadrata“ čije su najamnine u prosjeku niže za 13,4 posto. U usporedbi s istim razdobljem, najamnine stanova od 20 do 80 metara kvadratnih su najviše pojeftinile u Novom Zagrebu, čak oko 18 posto, dok najmanju razliku u cijeni bilježi centar u kojem su tražene cijene niže od lanjskih u prosjeku tek za oko 0,5 posto.

Potražnja
Prema podacima portala Crozilla.com najveća potražnja, kada je o najmu zagrebačkih stanova riječ, tijekom posljednjih mjesec dana bila je, sljedećim redoslijedom u: centru, Maksimiru i na Trešnjevci. Najviše stranih posjetitelja portala Crozilla.com zainteresiranih za najam stanova dolaze iz BiH, Njemačke, Austrije i Italije..

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …