Studenti, uz pomoć dekana, minirali sami sebe: Dekanskog roka na Pravnom fakultetu neće biti

zagreb-pravni-fakultet-2010-01

Uzalud peticije, ‘pobuna’ preko društvenih mreža, poglavito, naravno, Facebooka, dekanskog roka na Pravnom fakultetu neće biti, kao ni izvanrednog roka u prosincu, osim što je studente minirao njihov dekan, oni su djelomično uspjeli minirati sami sebe, još jednom se pokazalo kolika je slabost studentske populacije u Hrvatskoj, za razliku od jedne Švedske ili čak Francuske, s obzirom na njihovo nejedinstvo te slobodno možemo reći aljkavost budući kako baš iz tih razloga razni birokrati mogu sa studentima raditi skoro što im padne napamet.

Spomenuli smo Facebook, peticije, najavu prosvjeda, o čemu smo također ukratko pisali? Naime, samo oni nešto sporije pameti mogli su očekivati da bi ‘pobuna’ preko društvene mreže, pa makar ona bila i najpopularnija, mogla uroditi plodom budući da živimo u državi u kojoj tek 35 posto populacije koristi Internet, mrežom se ne služe, ili se služe samo ponekad, ni profesori, nekim profesorima s fakulteta, bez obzira o kojim se fakultetima radilo, treba čitava vječnost da otvore mail, da ne govorimo koliko je potrebno kako bi odgovorili na spomenuti mail. Elektronska pošta mnogima je očito još uvijek viša matematika.

Rekli smo da su studenti minirali, slobodno rečeno, naravno, sami sebe? Dakako, to je točno, bez obzira kako preveli i na koji jezik ovu tvrdnju. Naime, hrvatski studenti daleko su od buntovništva kakvo pokazuju studenti razvijenih europskih zemalja, još tome dodajmo SAD, oni koji odlučuju o njihovoj sudbini, dakle, sudbini studenata, to vrlo dobro znaju te koriste protiv samih studenata. Najbolji primjer je borba za dekanski rok na Pravnom fakultetu, za što nije bio čak ni dekan. Naime, na sjednici Fakultetskog vijeća dekanski rok nije predložen ni od dekana, što bi u normalnoj demokratskoj državi izazvalo lavinu nezadovoljstva kod studenata, vrlo vjerojatno u Americi, koja ima drugačiji sustav obrazovanja, dekan ne bi ostao dekan. Međutim, u Hrvatskoj dekan se ponaša poput derana i nikome ništa, tako već godinama.

Rekli smo da su studenti minirali sami sebe?

Naizgled preteška kvalifikacija, međutim ona je prokleto točna. Naime, tijekom izglasavanju Izvedbenog plana Studentski zbor je inzistirao na dopuni na način da se u Izvedbeni plan unese rok u 12. mjesecu. Prijedlog je stavljen na glasovanje i protiv njega je glasovala većina Vijeća (osim predstavnika Studentskog zbora). Pristupilo se izglasavanju Izvedbenog plana (bez roka u 12. mjesecu) pri čemu je Studentski zbor uložio veto ne podržavajući takav Izvedbeni plan. Veto nije uvažen jer sjednici nije prisustvovao dovoljan broj predstavnika studenata, piše specijalizirani portal studentski.hr. Dakle, na sjednici nije nazočio dovoljan broj studenata da se izbore za ono što žele, ovo govori o načinu na koji neki studenti shvaćaju svoje obveze, nećemo reći kako se neki potezi učinjeni namjerno, no, tako izgleda. Što su studenti mogli bolje od toga očekivati, dakle, od debakla?

Zaključno, i još jednom, peticija nije urodila plodom, dekanskog roka, kao ni izvanrednog roka u prosincu, uoči Božića, na Pravnom fakultetu u Zagrebu, neće biti, što će se itekako odraziti na rezultate studenata, njihov motiv, ali i tijekom upisa viših godina studija. Možda bi studente slomili i da su bili jedinstveni, organiziraniji, međutim, ne bi išlo toliko jednostavno.

izvor: tinolovka-news

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …