Studenti su krivi za dug Studentskog centra od 70 milijuna kuna

Studentski centar

Povodom najavljenih poskupljenja na mail smo primili komentar jednog našeg čitatelja:

“Uprava SC-a nije u stanju osigurati financijsku konsolidaciju i restrukturiranje i zato predlažemo sanaciju”, rekao je Jovanović, te podsjetio da je SC zadnji put saniran prije 11 godina. Tada je dug od 87,5 milijuna kuna pretvoren u plus od 21 milijuna kuna.

Izvijestio je da je SC dobavljačima dužan 63 milijuna kuna, 34 milijuna kuna dugova odnosi se na preuzete cesije o otkupu potraživanja, dug od kamata iznosi 13,7 milijuna kuna, a državi na ime poreza i doprinosa duguje 10 milijuna kuna.

Danas je iz Studentskog centra otišao ravnatelj Niko Vidović. Stvari stoje kako stoje. Dug od navodnih 73 milijuna kuna (koji je vjerojatno i veći) snosit će – studenti. Postavljen je sanacijski upravitelj i sanacijsko vijeće.

Dolazi do povećanja cijena menija i smještaja u domu jer, prema Jovanovićevim riječima: “Cijena studentskog obroka nije se mijenjala već 15 godina, a cijena smještaja u domu je ista već 19 godina”. Ne znamo jeli gospodin ministar živi u neznanju ili svjesno iznosi neistinite činjenice, ali i ovih 1500 vrana na Savi više zna da se cijena smještaja povećala prije koju godinu i to za 100 kuna!

Glavni argumenti ministarstva su očito godine kroz koje se nije ništa dogodilo, odnosno cijene su ostale iste.

Svidio mi se komentar na esava.info od jednog kolege:

”Točno je da se cijene menija nisu mijenjale 14 godina, međutim, očigledno su se smanjivale porcije u svim menzama. Nevjerojatno je koliko se samo smanjila porcija pommes fritesa ili recimo količina sira na pizzi. Takvih primjera mogao bih navesti na desetke, al mislim da ste i ovako shvatili poantu. Stvorio se privid da je cijena ista, a količina dobivenog se smanjivala proporcionalo inflaciji. Ako još navedem da se ni cijena sata rada preko student servisa nije promijenila, ona je prosječno nekih 18 kn, ako su se školarine konstantno povecavale, ako su plaće ili ostale iste, ili se smanjuju(pod uvjetom da roditelj/skrbnik ima posao), onda mi nije jasno otkud osnova za povecanjem cijene menija.Molim Vas, objasnite mi malo te stvari jer očito nisam dovoljno bistar da sam zaključim. Hvala!”

Nije čak ni toliko bitno to povećanje cijena, koje je vjerojatno kad-tad moralo doći. Ali došlo je u krivom trenutku! Došlo je u trenutku kada se Studentski centar sanira. Došlo je u trenutku kada SC ima dug od 70 milijuna kuna. Došlo je u vrijeme opće neimaštine!

Zamislite taj privilegij, da napravite dug od 70 milijuna kuna i onda ga samo svalite na nekoga drugog da ga riješi.
Izgleda da se svjesno daje do znanja da su studenti napravili dug od 70 milijuna kuna. Pa idemo ga onda i otplaćivati!

Da se razumijemo, nisu bitne te 2 kune što će hrana bit skuplja. Možda čak ni ovih 100 kuna što je dom skuplji (iako većini jest).
Bitan je način na koji se ovo nameće…
A ovo nije pravi način…

Marijan K.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …