Studenti stomatologije: Ne možemo raditi samostalno, ne žele nam dati licencije

Mouth checkup

Stiglo je izvješće Europske komisije o reguliranim profesijama u kojem je stajalo da studenti nemaju dovoljno sati praktične nastave. Studenti kažu da oni nisu protiv stažiranja i da su spremni na to, ali kažu kako će proći barem još godinu i pol dok se ne zaposle, piše dnevno.hr.

Generacija studenata Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, koja je u srpnju završila šestogodišnji integrirani studij dentalne medicine, već dva mjeseca ne može dobiti licenciju za rad od nadležne Komore jer nisu odradili staž, iako to prema važećim zakonima i nisu trebali.

U prošlosti su studenti stomatologije, čiji je studij trajao pet godina, imali obvezu stažirati još godinu dana nakon diplome, položiti stručni ispit i zatim su od Hrvatske komore dentalne medicine, mogli zatražiti dozvolu za rad. Generacija studenata u akademskoj godini 2005./2006., su se morali susresti sa integriranim kurikulumom. Prema tom programu, koji je dobio i dopusnicu tadašnjeg ministra obrazovanja Dragana Primorca, studij je produžen na šest godina, a tijekom tog razdoblja studenti su odrađivali i praksu, odnosno radili su s pacijentima određen broj sati.

Prema postojećem Pravilniku o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, takvi studenti ne moraju odrađivati pripravnički staž niti polagati stručni ispit jer se smatra da je studij bio takav da ih je pripremio za posao u ordinaciji. Stiglo je izvješće Europske komisije o reguliranim profesijama u kojem je stajalo da studenti nemaju dovoljno sati praktične nastave. Studenti kažu da oni nisu protiv stažiranja i da su spremni na to, ali kažu kako će proći barem još godinu i pol dok se ne zaposle.

“Htjela bih samo naglasiti da mi nismo protiv stažiranja, niti se borimo protiv njega, već se borimo za informacije i što brže rješavanje cijele situacije. Dakle, ako će se mijenjati zakoni i pravilnici, da to bude što prije. Ako ne, da nam daju licenciju na koju imamo pravo. Jer mi u međuvremenu sjedimo doma. Pitanje je i hoće li taj staž biti plaćen”, rekla je jedna od bivših studentica koja je diplomirala u srpnju. U generaciji koja je prva upisala integrirani studij i diplomirala ili će to tek učiniti do kraja rujna nešto je više od 80 studenata. U ministarstvu zdravlja se neslužbeno doznaje kako oni ne misle mijenjati postojeći Pravilnik ni Zakon jer smatraju da studenti koji su završili integrirani studij ne moraju odraditi praksu.

“Njihov fakultet sada u 2013. godini smatra da hrvatski studenti nisu ravnopravni s njihovim kolegama u Europskoj uniji i traže da se vrati staž. Pregovori s Europskom unijom trajali su od 2004. godine. Zašto onda nisu reagirali? Vremena je bilo da se satnica uskladi. Mislim da su tu zakazali dekani i da moraju shvatiti da potpis koji stavljaju na diplomu nešto vrijedi. Pravilnik vrijedi, Zakon vrijedi, a Ministarstvo i nema osiguran novac za stažiranje, prenosi Jutarnji list.

Zato smatram da ne bi trebalo ništa mijenjati”, izjavio je izvor iz Ministarstva zdravlja. U Ministarstvu kažu da nitko iz Europske unije ne uvjetuje da studenti integriranog studija moraju imati staž, već da to samoinicijativno tvrde na Stomatološkom fakultetu koji je sam radio plan i program i, očito, nije predvidio više sati stručne prakse.

“Ne mogu oni sada reći da ti ljudi nakon šest godina ne znaju raditi i da će pet mjeseci staža nešto poboljšati. To je apsurd”, rekao je naš izvor.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …