Studenti: Mi smo copy-paste generacija

Znate onu poslovicu “Google makes you stupid”? E, pa cini mi se da nas je Google sve oglupavio. Mi smo vam “copy paste” generacija! – otvoreno priznaje brucoš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Mislav Tomljanović, koji je ovim rijecima najbolje opisao što je uzrok poraznih rezultata istraživanja koje je na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva pokazalo da su studenti sve manje motivirani za ucenje, da ne znaju kriticki razmišljati, da na fakultet dolaze bez predznanja iz srednje škole i da zbog toga imaju sve lošije ocjene.

Mislav je inteligentan mladić, ali kao i njegovi vršnjaci živi ubrzano i priznaje da pripada generaciji “prepisivaca”. Ima 19 godina i studira psihologiju Međutim, ne da mu se previše citati knjige ni uciti. O svemu se informira preko interneta. Tako je položio i državnu maturu, napisavši esej o “Zlocinu i kazni”, a da knjigu nije ni vidio, a kamoli procitao!

– Ne znam koji su bili njihovi kriteriji i nije mi jasno kako sam prošao, ali ocito je ta državna matura prelagana i trebalo bi je pooštriti, ili ponovno uvesti prijemne ispite, inace će se na fakultete upisivati bilo tko, bez stvarnog znanja. “Zlocin i kaznu” nisam procitao već sam na Wikipediji pronašao informacije o fabuli, glavnim likovima te kako završava knjiga i – napisao esej – priznaje Mislav, koji je završio IV. gimnaziju u Zagrebu i kaže da je to elitna škola, ali da su i tamo generacije sve lošije i lošije.

Dino Medvidović, smatra da je glavni razlog neuspjeha kombinacija sve težih ispita i neucenja. Za ovako porazne rezultate, 19-godišnji brucoš iz Zadra, Niko, pak, krivi uvođenje državne mature i Bolonje.
– Bolonja nije skupljanje znanja, već bodova. Može netko biti genijalac, ali ako ne dođe na predavanje, neće dobiti ni ECTS bodove. Kada je o državnoj maturi rijec, ona je prelagana pa se upisuju mnogi. Kod nas je 60 posto studenata palo prvu godinu jer nisu položili matematiku 1 i s time imamo najgori prosjek u povijesti. To je svojevrsno cišćenje onih koji nisu ni trebali biti upisani – smatra mladi Zadranin.

www.jutarnji.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …