Studenti: Idemo iz Hrvatske, ovdje za nas nema budućnosti

standovi

U inozemstvu je na studiju trenutačno oko šest tisuća Hrvata, a kod nas 100 stranaca.

Više od osam tisuća stipendija privuklo je jučer brojne zainteresirane u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu na deveti Sajam stipendija. Sadašnje i buduće studente uglavnom je zanimalo kako svoje obrazovanje mogu steći izvan granica Hrvatske, a takve informacije mogli su dobiti od šezdesetak izlagača iz 12 zemalja.

– Kako se čini, ovdje nema puno budućnosti za nas pa bismo najradije otišle nekamo gdje možemo biti sigurne da ćemo uspjeti – objasnile su studentice Ivona i Martina s Filozofskog fakulteta. Najradije bi otišle, kako kažu, u Francusku ili Kanadu, zemlju koja je i ovogodišnji partner Sajma stipendija. Čak četiri tamošnje institucije predstavile su se zagrebačkim studentima, a iz kanadskog veleposlanstva istaknuli su kako sve više kanadskih studenata dolazi upravo iz Hrvatske., piše vecernji.hr.

– Studenti su prije svega prepoznali kvalitetu obrazovanja koja se može dobiti. Svi fakulteti državni su i mnogo se ulaže kako bi funkcionirali na najvećoj razini – rekla je Synthia Dodig iz veleposlanstva.

I ove je godine organizator sajma Institut za razvoj obrazovanja na čijim se internetskim stranicama i inače mogu pronaći podaci o stipendijama i studiranju u inozemstvu. Ulaskom u Europsku uniju odlazak na studij izvan zemlje puno je lakši i jeftiniji, a Hrvatska trenutačno ima oko šest tisuća studenata koji studiraju vani. S druge strane, stranih studenata u Hrvatskoj ima tek nešto više od stotinu.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …