Student za hakiranje Facebooka dobio 8 mjeseci zatvora

Kada ćete idući puta pokušati upasti u racun nekog prijatelja na Facebooku, znajte kako bi to moglo izazvati gadne posljedice. Britanski student Glenn Mangham je ovih dana osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog, kako se u presudi navodi, “dubokog upada na zaštićeni dio servera Facebooka”.


Ovaj upad se desio u svibnju prošle godine i mada Mangham nije pocinio nikakvu štetu Facebooku, niti korisnicima najpopularnije društvene mreže na svijetu, Facebook je slucaj prijavio vlastima, a FBI je praćenjem “digitalnog traga” došao do njegove adrese u Velikoj Britaniji, te je slucaj preuzela britanska policija i tamošnje sudstvo, koje nije imalo nikave milosti prema mladom hakeru.

Detalji hakiranja nisu objavljeni, no navodno se radi o upadu u racun jednog zaposlenika Facebooka.

Mangham je najviše pogriješio što o svojem upadu nije odmah izvijestio Facebook, što bi se moglo nazvati “bijelim hakiranjem” i Facebook ga zasigurno ne bi progonio, već bi ga možda regrutirao u svoje strucnjake za sigurnost ili mu cak platio naknadu za pronalazak sigurnosne rupe.

Ovako je njegovo hakiranje u potpunosti kriminalizirano, a britanska javnost se podijelila oko tog slucaja, jer dio ljudi smatra kako je dobio što je zaslužio, dok drugi misle kako se takve drakonske kazne ne bi smjele izricati ako nije pocinjena nikakva šteta.


izvor: vidi.hr

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …