Student se treba prestati pitati gdje će pronaći posao. Napravi si sam posao, gospodine!

00fd4edf6e4c173340f7c948b699a19c

Sudionici konferencije Hrvatska 2020: ‘Što su naši aduti u digitalnom društvu’ koja je održana prošlog petka u organizaciji Poslovnog dnevnika posebno su se osvrnuli na tematiku startupova, koji su u Hrvatskoj posljednjih godina postali jako razvikani, odnosno – kako su sudionici okruglog stola to opisali – postali su ‘hype’.

“Možda kažu čak neki da je previše hypea oko startupa, ali daj bože da tako bude… Nadamo se da je vlasti ušla u uši bar jedna jedna rečenica: Startup je hype i to dobar hype. Daj bože da ga imamo”, kazao je Hrvoje Bujas, suosnivač Crnog jajeta i tražilice GoHome te član udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx.

“Student se mora zapitati je li vrijeme da radi svoj posao ili da ostvaruje posao i zarađuje novce i da se prestane pitati gdje će pronaći posao. Napravi si sam posao, gospodine”, dodao je Bujas, govoreći o važnosti startupova.

“Danas kada govorimo o budućnosti, uglavnom svi pričamo o startupu, i iskreno mislim da je to najbolje što nam se moglo dogoditi u zadnje dvije godine”, kazao je Sven Marušić, osnivač IT tvrtke InfoCumulus.

‘Kad mi netko dođe s idejom startupa meni je muka’

Željko Lukač, čelnik Metroneta pak ne dijeli entuzijazam svojih kolega. “Kad mi netko dođe s idejom startupa meni je muka. Mi smo prošli nekoliko startupova i imali jako loših iskustava”, kazao je Lukač.

Bujas se pak osvrnuo na strane primjere uspješnih startupova. “Ne zaboravimo, Google je bio startup, pa nisu oni krenuli kao korporacija s 5.000 zaposlenih. Facebook, Microsoft… svi su oni bili startupovi!”, ističe on.

“Fali nam neka protuteža startup scene, fali nam neki realni sektor koji stvara neku vrijednost na osnovu koje bi startup mogao biti eventualno komplementarna industrija i prodavati svoje usluge”, prokomentirao je Marušić.

‘Kada Google izbaci auto koji će sam voziti, stotine će ostati bez posla’

Hrvoje Prpić, investitor i član Udruge hrvatskih poslovnih anđela Crane, u svojim se pak izlaganjima dotaknuo upravo prognoza za 2020. godinu, upozoravajući na mogućnost većeg raslojavanja društva u budućnosti, istaknuvši nužnost ulaganja u sebe.

“Godine 2020. Google će izbaciti auto koji će sam voziti. U tom trenutku nekih stotinjak tisuća ljudi će ostati bez posla”, kazao je Prpić.

“Tko ne želi ulagati u sebe, edukaciju, on će nažalost nakon 2020. ostati na dnu ljestvice, biti u donjoj klasi stanovništva”, kazao je među ostalim .

Najbolje izjave s okruglog stola pogledajte u priloženom videu:

izvor: poslovni.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …