Štrajk solidarnosti: Na fakultetima nema nastave od 12 do 14 sati

strajk_skole

Riječ je o pritisku na Vladu da povuče sporni Zakon o radu iz procedure koji sindikati ocjenjuju štetnim za radnike.

Osim toga žele se solidarizirati sa radnicima zdravstveno rekrativnog centra Lipik koji čak 25 mjeseci nisu dobili plaću kao i radnicama pulske tekstilne tvrtke Arena koje nisu dobile 6 plaća.Predjsednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel je za Soundset izjavio:

“Pozivamo ovim putem sve građane i radnike koji će se sutra pridružiti štrajku da se ne boje sudjelovati. Štrajk je organiziran temeljem Zakona o radu, a svi poslodavci koji će zabranjivati sudjelovati krše taj zakon i međunarodne konvencije”, istaknuo je Novosel.

Sve one službe koje su nam važne za svakodnevni život stat će sutra, nakratko, u znak solidarnosti s onima koji rade, a ne primaju plaće a takvih je u Hrvatskoj oko 70 tisuća. Točno u podne tramvaji i autobusi u svim većim gradovima Hrvatske stat će na pet minuta. Stat će i željeznički promet od 12 do 14 sati, točnije putnički i teretni promet na domaćim linijama.

Liječnici, medicinske sestre i medicinsko osoblje održat će pola sata mirni skup solidarnosti. Nastava u školama trajat će do 12 sati, stariji učenici bit će pušteni kućama, a za one mlađe bit će organiziran dnevni boravak.

Ni na fakultetima neće biti nastave od 12 do 14 sati, a tijela državne uprave sindikati su pozvali da u tom razdoblju ne rade. 

Sindikalisti smatraju da dvosatni štrajk neće uzrokovati velike gospodarske štete, te poručuje da je o tome trebala razmišljati Vlada kada je u saborsku proceduru slala prijedlog novog ZOR-a.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …