Što više pomaže: Kava prije ili poslije učenja?

laptop-coffe-study

Iako mnogi kavu piju prije ili za vrijeme učenja, jedno istraživanje je potvrdilo kako bi konzumiranje kave nakon učenja moglo mnogo bolje pomoći studentima pri pamćenju naučenog gradiva.

Istraživanje je provedeno na 160 ispitanika koji su dobili zadatak da upamte određeni broj slika na kojima su bile biljke, životinje i razni predmeti. Nakon što su završili s „učenjem“, jedan dio ispitanika je dobio kofeinske tablete dok je drugi dio ispitanika dobio lažni proizvod koji ne sadržai tvari s bilo kakvim učinkom.

Dan poslije, isti ispitanici su gledali u novu seriju slika koje su sadržavale slične slike onima od dan prije te su morali odgovoriti prepoznaju li slike kao nove, stare ili možda sličnim iz prethodnog dana.

Ispitanici koji su dobili kofeinske tablete su u navedenom eksperimentu postigli bolje rezultate od onih koji su dobili lažne. Oni su naime zaključili da se radi o sličnim slikama, dok je kategorija ispitanika iz suprotne grupe smatrala da se radi o istim kao iz prethodnog dana, što nije bilo točno.

Znanstvenici tvrde kako kofein pomaže u pamćenju i prisjećanju tako da djeluje na nivoe određenih kemijskih reakcija u mozgu ili ima utjecaj na ponašanje neurona u dijelu mozga odgovornog za pamćenje.

Dosadašnja istraživanja nisu otkrila kofeinski učinak na naše pamćenje. Daniel Borota i njegove kolege u “Nature Neuroscience” tvrde kako kofeinski šut trebamo uzeti nakon završenog učenja dok nam je mozak zauzet spremanjem naučenog gradiva.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …