Što mi zapravo tražimo?

što-tražimo-spliteam-magazine

Što mi u stvari tražimo?

“Američka pita”, “Razvedi me, zavedi me”, “Što žene žele”, “Kako naći frajera u 10 dana”, “Sex i grad”, “Kućanice”, “Kako osvojiti srce žene u 10 koraka”, ljubavni horoskop.
Svakim danom bombardiraju nas putem televizije, novina, interneta…

No je li ljubav tako komplicirana?

Svi smo voljeli ili mislili da volimo, svi smo tražili ili još uvijek tražimo neku osobu koja je samo za nas stavljena na ovaj naš mali, slatki planet.

Moja baba me jednom upitala: “Sinko, imaš 20 godina, misliš li se ti ženit?”

“A za koga, baba moja? Nije ti to tako jednostavno. Tribalo bi završit školu, nać posal, hodat jedno 10 godina da se uvjerimo da je to to, onda vidit di bi tribali živit, koji auto kupit i na kraju organizirat svadbu za jedno 300, 400 najbližih ljudi” – odgovorio sam babi da malo začinim situaciju.

I krene baba sa svojom pričom:

“Sinko moj, završija je 2. svjetski rat i ja san ti jednu večer izašla na ples. Tamo je staja tvoj pokojni dida i zva me balat. Ajme, je lipo plesa. Onda me pita može li me otpratit doma. Ja san rekla da može i otpratija me. Nismo se vidili par dana, a jedno jutro me dočeka buket cvića ispod ponistre i pisalo je samo “Tvoj Mate”. Nakon dva dana je doša sa svojon klapom prijatelja i zapivali su mi ispod ponistre i to je bilo to šta se mene tiče. Počeli smo lagano hodat. Znali bi šetat satima i držat se samo za ruke. Nakon kratkog vrimena pita je mog oca za ruku i on je prista. A svadbu smo odredili kad je bilo najbolje vrime za zaklat tuku. I zapamti, nismo imali ništa osin zemlje i naših ruku.”

Pa idemo ovu priču prebaciti u modernije vrijeme. Srećom, rata nema evo 20 godina i stvorile su se nove generacije.
Moja baba kao i svaka mlada cura izlazi u O’Hare. Jednu večer primjećuje je moj dida, koji je tu s ekipom.

Dida: “Ala,sinjaj onu malu kako pleše. Znaš li je možda?”
Prijatelj: “Znan, ona ti je prije bila s prikon od mog trećeg rođaka. Smišna je. Ako ti se sviđa, amo naručit piće pa se približit tamo njima.”

Istodobno s druge strane podija stoji baba s ekipom. Pokušavaju utješiti prijateljicu koju je momak po 23. put prevario i nije joj to imao snage reći, nego je poslao poruku na facebook Maji da joj kaže. Sve se, naravno, slažu da su muškarci kreteni i da s njima treba grubo, dok je D.J. taman pustio “Prazan mi stan” od E.T.-a.

Baba, naravno, primjećuje didu koji je gleda, ali sačuvaj Bože da mu ona to pokaže.
Dida se s dva prijatelja probija kroz gužvu i znoj, ali kao neprimjetno i montiraju se točno pored ove tri. S obzirom na veliku količinu neuspjeha u zadnje vrijeme, malo se ustrtario. Prijatelj koji je zna površno pristupi prvi: “Di si, kako je, nismo se vidili dugo. Bla bla bla…. Ajme koja gužva ode, sve puno dice. Btw, ovo su ti moji prijatelji Mate i oni drugi.” Tu slijedi neformalno upoznavanje. Prijateljica koju je momak prevario nije zadovoljna prisustvom muškaraca oko nje, jer su svi kreteni i ovo je njena večer u kojoj želi pozornost. Ali shvati da ima kemije između babe i dide.
Za to vrijeme dida, koristeći svoje plesno umijeće, pokušava što više plesati s babom, a ona, iako joj se pleše s njim, ga drži na distanci. Izmijene nekoliko glupih rečenica i večer se približava kraju. Dida joj prilazi i govori da bi je baš volio bolje upoznati pa ako mu može dati broj.
Baba: “Ajme, baš mi je mobitel upa u wc školjku, ali nađi me na fejsu.”

I rastali su se.
“Ova mi se stvarno sviđa” – kaže dida prijateljima dok mu se mast cijedila niz obraze od bureka s mesom u Mate.
Prijatelj: “Ja mislin da ti ona nije loša cura, ali onaj šta je bija s njon ju je malo razočara, pa ne znan je li spremna za neku vezu.”
Za to vrijeme se baba vraća doma i govori kako je simpa momak i baš joj se svidio, ali ona ne zna bi li nešto, jer sad nije za vezu. Dida dolazi doma i kreće s razmišljanjem: “Oću li odma poslat friend request ili bolje sutra ili za dva dana. Jer ako joj pošaljen odma, onda će znat da mi se sviđa, a to nikako nije dobro. Možda bolje da glumin da mi nije stalo, pa tek za dva dana. Vidit ću, možda me i prođe.”
Nakon dva dana što mu se baba motala po glavi, on odluči poslati request. Istodobno, iako je baba primila zahtjev na najnovijem I phoneu, nije željela odmah odgovoriti. “Ispast će da san čekala, neka se on malo krćka po ovoj vrućini.”
Dida je, naravno, cijeli dan gledao mobitel čekajući da se potvrdi prijateljstvo. I tek je navečer iza ponoć stigla potvrda. Ali, naravno, ne smije odmah poslati poruku, nego tek za dan-dva, a ostatak vremena se koristi za pregledavanje slika, statusa, bivših veza, zajedničkih prijatelja, itd. Nakon sastavljanja svih mogućih muških konzilija, dok se ispijala piva na Torcida kupu, padne odluka o prvoj poruci koju bi joj trebao poslati.

Dida: “Di si? Šta ima malena? Je li se prija oporavila? Što mi zapravo tražimo? icon wink ”

Baba prima poruku s osmjehom na licu, ali ne valja baš odmah odgovoriti. Odgovorit će tek ujutro.
Nažalost, Mark Zuckerberg je smislio novu aplikaciju koja pokazuje da je poruka pročitana, ali odgovora nema. I počinje besana noć puna pitanja: da li je trebao poslati poruku, da li je ona možda s nekim drugim vani, nekim tko je poslao neku super poruku, a ne ovo smeće koje mu je predložila hrpa idiota koje on naziva svojim prijateljima. Baba se nakon cjelovečernjeg istraživanja facebooka  i youtube-a digla oko podne i promislila kako bi mu trebala nešto poslati.
Baba: “Evo me doma, bile smo sinoć kod prije pa nisan stigla odgovorit. Ajme cila je depresivna, pa smo morale bit uz nju. Sad bi tribale ić na more cili dan. Šta ima kod tebe?”

Dida: “A bija san s ekipon cilu noć vani, zapili smo se pošteno, pa mi je glava cila u balunu”
Baba: “Ajme ludnica, je li bila ona ista ekipa? Ajme žurin ti na more, pa se čujemo.”
Dida: “I ja ću na more, a ti uživaj Što mi zapravo tražimo? icon smile ”

Dida i nije bio baš zadovoljan s ovom konverzacijom. Hmmm, rekla je čujemo se, znači li to da se ja njoj moram javiti, ili ona meni prva. I opet kreće mozganje zajedno s muškim konzilijem koji raspravlja je li Tudor baš trebao potjerati Ivana Gigu Vukovića.

Prijatelj: “Ne smiš se javit ni danas ni sutra, onda tek treći dan pošalji poruku. To je to! Jer moraš glumit da si cool i da ti je svejedno.”

Za to vrijeme baba cijelo vrijeme provjerava facebook čekajući poruku. “Ne smin se prva javit” – misli u sebi, “ali me malo isto izbacilo iz takta ovo njegovo ignoriranje. Sigurno je kreten ka i svi drugi.”

I nakon dva dana konačno se nađu na fejsu u isto vrijeme.
Dida: “Eeeeej”
Baba: “Heeeej”
Dida: “Šta se radi, šta nisi vani? Što mi zapravo tražimo? icon wink ”
Baba: “A evo malo odmaran, pa ćemo sutra vjerojatno negdi zabančit.”
Dida: “Ala ludilo, a di se ide?”
Baba: “A neznan, ovoj priji je rođendan, pa ćemo vjerojatno na piće, a dalje stvarno neman pojma”
Dida: “Reci mi jesi li za nekakvu kavicu ovih dana?” – uspio je dida ovo napisati nakon razmišljanja, kemijanja i drhtavih ruku.

Babi se svidjela ideja, ali “nećeš ti mene tek tako na kavu odvest, ja ti kažen”. Brže – bolje ide na drugi chat prozorčić da se javi Aniti, jer sa svojih 21 godinom, ona ima iskustva s muškarcima i izučila je svaki detalj njihovog ponašanja.

Baba: “Ovaj me zove na kavu, šta da napišen?”
Anita: “Gledaj svi su ti muški isti i oni ti se vole igrat. Ako mu se pustiš odma, onda zna da te lako može imat i samo je pitanje vrimena kad će te počet vuć za nos! Siti se šta nan se priji dogodilo?”
Baba: “Pametna si ti srećice moja… kissssssss”
Anita: “Girl power forever Što mi zapravo tražimo? icon smile )))”

Baba se naravno vraća didinom chat prozorčiću nakon cca 28 minuta.
Baba: “Sorry, taman mi je stara upala u sobu, pa me davi nešto. Gledaj ja san ti ovih dana stvarno zauzeta, iman rođendan od prije, pa smo mislile ić u Makarsku se kupat, a onda mi je neki koncert pa mi dolazi prika iz Zg-a kojeg nisan dugo vidila.. Ali ja ti se javin kad uvatin vrimena Što mi zapravo tražimo? icon smile ”
Dočeka dida konačno svijetleći prozorčić, otvara i… “Koji je sad ovo prika iz Zagreba? Ajme meni šta dalje. Znaš šta moran se pravit cool i da mi je svejedno, jer žene padaju na ignoriranje. Stvarno su pametni ovi moji prijatelji.”
Dida: “Ok ! Iden lagano. Pozdrav”
Dida is offline.

“Di je uteka već” -promisli baba. “Ma šta sebi on umišlja, ko je on.”
8 dana poslije.
Nakon 8 dana, dida još nikako ne uspijeva izbaciti je iz glave. Ona se trebala javiti kad odradi sve, ali je nikako nema. Gdje je, red je barem odbiti na pristojan način! Ili je ovo bio pristojan način. Ma žene, to ne razumije nitko. Srećom, večeras igra Hajduk koji će sigurno dobiti, jer konačno Hajduk ima perspektivu. Ovaj Tudor je to dobro posložio. “Ja san uvik govorija kako tribaju igrat mladi, a ovi moji da san lud. Da san bar bija pametan, moga san ostat igrat u Hajduka, danas bi vjerojatno dogura do Njemačke ili Engleske, ima bi love i bavija bi se kako zavest Cheryl Cole, a ne ove naše.”

Baba se i dalje čvrsto držala savjeta Anite kako u ni kojen slučaju ne smije ona nazvati, nego mora on nju. “I ne popuštaj mu, jer će znat da ti se sviđa. Ma briga me ionako iden vani.”

Dida je nakon početne euforije na stadionu, malo pao u depresiju s obzirom na to da je Hajduk ponovno primio gol i prijetilo je da se ponovi slučaj Shelbourne. Oko njega su svi govorili: “Evo ti tvoji mladi, triba jedan gazda u klubu pa kad imaš love imaš rezultat.” Ali on je samo čuo bla bla bla bla bla… Nije se mogao koncentrirati nego je stalno mislio na nju.
Nakon utakmice i rasprave kako će dogodine biti bolje, odlučili su otići u O’Hare na pivu. I dok je on bezvoljno plesao, u jednom je trenutku ugledao nju. Stajala je tamo s prijateljicama, bezbrižno ćakulala s nekim momcima i izgledalo je kao da se zabavlja. Ugleda i baba njega i promisli “Ajmeee!”. Samo mu lagano namigne i to je sve.
On se uzvrtio, što su primijetili njegovi prijatelji i kažu mu: “Pravi se da ti je svejedno. Znaš cure ti vole kad ih ignoriraš, i onda se one zagriju za tebe više nego šta misliš.”
Imaju pravo! Večer je išla svojim tijekom dok se nisu susreli ispred WC-a.

Baba:”Ej, kako si?”
Dida: “Evo nije loše, Hajduk je izgubija pa smo malo došli ubit tugu, ha ha”
Baba: “Ajme taj Hajduk, meni ti to sve ide na živce.”
Dida: “I meni puno stvari ide na živce, pa se trudin u svemu gledat pozitivno”
Ispalio je ovu rečenicu ozbiljnim tonom. Baba je shvatila da ga ipak malo previše muči.
Baba: “A mogli smo na onu kavu, ja san ti sad slobodna pa se javi.”
Dida: “A da kava, zaboravija san na to… Ajde vidit ću pa ti se javin. Taman mi je gotov godišnji pa sad posal i to.
Ajde organizirat ću se pa ti se javin.”

Ostane baba razmišljajući. Zaboravio je, znala je. Imala je Anita pravo. Svi su isti, nimalo se ne trude. Naravno, nakon ovog razgovora, dida je shvatio da on sad drži situaciju pod kontrolom. “Ma nema teoretske šanse da joj se javin bar 5 dana. Šta ona misli ko je ona? Ako je nazoven, onda će znat da me može imat pa će me vrtit oko malog prsta.”
I prođe otprilike 10 dana u kojima ni on ni ona nisu baš najbolje spavali, igrajući vječnu igru koja nema pravila i previše smisla.

Nakon 10 dana, didi pukne film i odlučno joj pošalje:
“Večeras, 22:30 isprid Maje, ili sutra 22:30. Negativan odgovor ne postoji!”
Babi se ozarilo lice, ali hmmm….. Što sad? “Ma neka ide sve kvragu, moramo ovo već jednom okončat!”
Baba: “Večeras, ali 23:00″
Dida: “Dogovoreno”
Baba: “;)”

Dida nije ništa govorio prijateljima jer mu je bio pun kufer, a ni ona nije osjećala potrebu da ikome išta kaže. I tako se nađu, večer provedu u ugodnoj šetnji i razgovoru uz piće. Na kraju večeri on se odvaži i nježno je poljubi, na što mu je ona uzvratila. Dok se vozio kući, dida je bio sretan i razmišljao kako samo treba ići polako i da njihova priča ima budućnost.

Baba je nazvala Anitu i rekla joj što se dogodilo.
Anita: “Ma sve ti je to super, ali budi oprezna. Siti se one priče s bivšim i kako je to sve završilo. Malo ipak drži sve na vatri laganoj. Nemoj se prepustit.”
Baba: “A znan, možda imaš pravo… Malo me zbunija, predrag je, ne bi ga tila povridit.”

Sutra je dida ustao veseo iz kreveta, zaboravljajući i na Hajduka i ostale probleme. Lijepo je naći nekoga s kim ti je lijepo. Neće joj se odmah javiti, nego malo kasnije, da ne bi bio prenapadan. S obzirom da su konačno razmijenili brojeve mobitela, poslao joj je poruku: “Jutro/dan.. Što mi zapravo tražimo? icon smile ”
Dobila baba poruku, ali neka malo pričeka. Nakon 4h i 24 minute…

Baba: “A evo malo san neispavana pa kljucam cili dan.”

Dida je nakon cijelog dana čekanja malo ljuto dočekao poruku.
Dida: “Bilo mi je super sinoć pa jesi da ponovimo večeras/sutra?”
Baba: “Baš san se tribala nać s prijama, pa neman pojma sad. Aj javin ti se kad saznan!”
I prođe dan cijeli, dida nema pojma što napraviti više. Misli: “Ne javlja se ona, ne javljan se ja, više mi je pun kufer tih igara.”
Dida: “Evo bija lagano popit pivo, pa da ti unaprid zaželin laku noć Što mi zapravo tražimo? icon smile ”
Baba je dobila poruku, ali je odluči ignorirati i odgovoriti tek ujutro.
Dida nije zaspao sve do 4 čekajući poruku. Pa zar joj je teško bar na to odgovoriti?

Sutra oko podne stiže porukica.
Baba: “Ej, kasno san vidila poruku, ono bilo je super vani”
Dida stiskajući zube od ljutnje: “Ma nema veze, ionako san zaspa odma. Nego šta ćemo s našim izlaskom večeras?”
Promisli baba: “Ma drag mi je, al isto puno upire. Ne znan šta želi.”
Baba: “Ajde javin ti se još”
I onda baba zove Anitu, kaže kako je on super momak, ali boji se da je on malo zagrijaniji nego ona. Treba joj prostora, nije sigurna želi li vezu i da li je spremna za nju.
Anita: “Idi sa njim sutra pa vidi. Ali ako ti je opterećenje, nemoj uskakat u nešto. Znaš, svašta se tu može dogodit i nemoj da te povridi.”
Baba: “Hvala, uvik si tu kad mi tribaš… Love you!”

Vrati se konverzaciji s didom i kaže mu da se mogu naći sutra na istom mjestu. Nisu se čuli cijeli dan da ne bi slučajno gnjavili jedno drugo. I sutra navečer se nađu, ponovi se ista ona lijepa večer od prije nekoliko dana. Na kraju večeri kaže dida: “Stvarno mi je bilo lipo s tobon i volija bi da pokušamo nešto. Jednostavno mi pašeš na sve moguće načine.”
Baba: “A i meni je bilo lipo, samo da ti buden iskrena ne znan jesan li spremna za nešto ozbiljnije. Možda bi tribala promislit malo.”
Dida: “Šta se tu ima mislit, ako nan je lipo neka nan bude lipo pa dokle ide, ide.
Baba: “A znan, al šta ako se ovo sve promini, ako komet udre na zemlju, evo vidiš, smanjili su nam opet kreditni rejting, šta ako…”
Dida: “Gledaj, jako si mi draga i želija bi da probamo.”
Baba: “Aj promislit ću pa ću ti javit.”
Koristeći jednostavnu matematičku metodu, uvrštavajući prethodna iskustva u kombinaciji sa svim mogućim teoremima i jednostavno ignorirajući emocije, baba je došla do zaključka da trenutno nije spremna na vezu.
S druge strane dida je uzeo ovu formulu, pomnožio je s ljubavlju i dobio rješenje.

LJUBAV = LJUBAV

To je bila njegova jednostavna matematička računica.

Ali babi je to bilo malo preteško, prenaglo i zaključila je da ovako ne ide dalje, nego da će ona još malo razvit ovu formulu. Dida je rekao da će je čekati još neko vrijeme, ali povratni poziv nikad nije dobio. I čekao ju je dugo.

Ispričavam se ženskom rodu, jer ova priča može imati i obrnute uloge. Jedini je zaključak da je ljubav jednostavna, ali mi je činimo kompliciranom. Kada se zaljubite i čitate 1001 način kako osvojiti muškarca ili ženu, zapamtite da postoji i 1002. A taj je da zanemarite sve što ste pročitali prije.
Ljubav je lijepa i zahtjeva strpljenje, odgovornost i žrtvu. Ljubav će vas usrećiti, ponekad i povrijediti.

“If she’s amazing, she won’t be easy. If she’s easy, she won’t be amazing. If she’s worth it, you wont give up. If you give up, you’re not worthy. … Truth is, everybody is going to hurt you; you just gotta find the ones worth suffering for.”

I da su moji baba i dida vodili ovakav razgovor prije 70-ak godina, nikad se ne bi rodio autor ovog članka.

Piše: Tabula Rasa, spliteam.com

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …