Što je Movember i zašto je bitan za sve nas?

movember

Movember“ je složenica dviju engleskih riječi – „moustache“ i „november“, a označava mjesec borbe protiv raka prostate. Kroz cijeli studeni, „mjesec nebrijanja“, muškarci diljem svijeta „uzgajaju“ brkove (varijacija pravila dopušta uz brkove i bradu), a sve u svrhu podizanja svijesti o raku prostate. Ove godine je započeo deseti Movember koji svoje korijene doseže iz Australije iz 1999. godine. Kasnije se oformila neprofitna udruga pod današnjim nazivom „Movember“kojoj je cilj podizanje svijesti o raku prostate i prikupljanje sredstava koja će se usmjeriti u borbu protiv spomenute bolesti.

Zašto je Movember bitan? Odgovor leži u samoj prirodi bolesti i njenoj učestalosti. Rak prostate je 2. najčešći rak u Hrvatskoj, odmah poslije tumora dišnog sustava, uz rak debelog crijeva s kojim dijeli drugo mjesto. Sama bolest jest izuzetno opasna, zbog svoje zloćudnosti, ali i činjenice da u većini slučajeva kasno daje simptome zbog čega je otežano liječenje i lošija prognoza. U manjem postotku ipak daje rane simptome kao što su veća učestalost mokrenja, bol prilikom mokrenja, krv u mokraći, teži početak mokrenja, isprekidani mlaz, osjećaj punoće mokraćnog mjehura neposredno nakon mokrenja, … Mnogi od ovih simptoma mogu biti rezultat dobroćudnog povećanja prostate, ali i infekcije mokraćnog sustava. Drugim riječima, simptomi rane bolesti nisu svojstveni samo raku prostate i tu leži moguća zamka, a to je da se simptomi zanemaruju i posljedično odgodi rani odlazak liječniku. Simptomi kasne bolesti također nisu svojstveni samo raku prostate, već su jedan opći odgovor na uznapredovalu bolest. Neki od simptoma uznapredovale zloćudne bolesti jesu umor, slabokrvnost, učestalije infekcije, mršavljenje, noćno znojenje, bol u kostima, …

Movember nije „zaživio“ u Hrvatskoj kao u svijetu, prije svega u Kanadi, SAD-u, Australiji, Irskoj, … Dobar put bi bio osnivanje ogranka u Hrvatskoj, po uzoru na navedene zemlje, da se i u našoj zemlji podigne svijest o opakoj bolesti. Jedan od lijepih primjera pružaju hokejaši zagrebačkog „Medveščaka“ koji su se i ove godine priključili Movemberu.

Iako su prošle dvije trećine studenoga, nije kasno da se i Vi priključite akciji! Uzgojite brkove –podignite svijest! Svi mi u životu imamo barem jednog muškarca do kojeg nam je stalo. Oca, djeda, sina, supruga, dečka, prijatelja… Idite do tog jednog muškarca i recite mu za Movember, Vaš glas za spas.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …