Stipendije ”za van”

Stipendije su oblik financijske pomoći koji se dodjeljuje pojedincima za potrebe njihova obrazovanja, profesionalnog usavršavanja ili istraživanja. Stipendije se dodjeljuju na temelju akademskog uspjeha, posebnih talenata (sport, izvedbene umjetnosti), socijalnog statusa ili pripadnosti određenoj društvenoj ili etnickoj skupini.


Ucenje, studiranje ili odrađivanje strucne prakse u inozemstvu studentu omogućava stjecanje znanja, upoznavanje novih tehnologija, komunikaciju i izmjenu iskustava s ljudima iz razlicitih kulturoloških sredina. Studenti koji su dio svog studija proveli na stranom sveucilištu imaju veće mogućnosti pri zapošljavanju, kako u domicilnoj sredini tako i na međunarodnom tržištu rada.

Strani i domaći poslodavci uvelike cijene studente koji su se odvažili na ovaj korak i stekli znanje i vještine razlicite od svojih kolega koji su studirali samo u domicilnoj državi. Osim što pridonosi akademskom i osobnom razvoju pojedinog studenta, studentska mobilnost smatra se jednim od cimbenika koji pridonosi kvaliteti obrazovnog sustava i izgradnji Europe temeljene na znanju.

Osim akademskih prednosti, razmjena studenata doprinosi i osobnom razvoju svakog studenta i sklapanju novih međunarodnih prijateljstava.

Prije prijave za stipendiju obavezni proucite proces, koji najcešće obuhvaća sljedeće aktivnosti koje se moraju izvršiti u određenom vremenskom roku: pripremu prijavnih dokumenata, ispunjavanje prijavnog obrasca, ispunjavanje i prikupljanje ostalih prijavnih dokumenata, polaganje određenih testova (najcešće se radi o standardiziranim tekstovima provjere znanja stranog jezika). predaju svih dokumenata administracijskom centru u zadanom vremenskom roku te naposljetku i intervju koji je cesto dio procesa prijave (obicno slijedi nakon prve ili druge predselekcije). Vremenski period u kojem se izvršavaju aktivnosti procesa prijave traje od datuma krajnjeg roka predaje dokumenata. U većini slucajeva radi se o periodu od dva do tri mjeseca. Važno je napomenuti da se pojedine aktivnosti razlikuju od natjecaja do natjecaja te ih je stoga potrebno provjeriti prije prijave.

Dakle, potrudite se saznati u kojem se mjesecu ili barem dijelu godine objavljuju natjecaji koji vas zanimaju, kako biste ih na vrijeme uocili i na taj nacin sebi osigurali dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu.

Prije nego što krenemo u kratki pregled nekolicine nesumnjivo zanimljivih ”study abroad” opcija možemo još napomenuti da opće informacije o stipendijama, kao i trenutno aktivne stipendije možete potražiti na sljedećim web stranicima:

www.stipendije.info
www.iro.hr
international.unizg.hr

Programi Erasmus i Fullbright

Erasmus je program akademske mobilnosti namijenjen visokom obrazovanju. U okviru programa Erasmus studenti mogu provesti jedan dio studija studirajući u inozemstvu ili obavljati strucnu praksu. Dužina studijskog boravka odnosno strucne prakse može iznositi najmanje 3, a najviše 12 mjeseci. U trenutku odlaska u inozemstvo studenti moraju biti upisani u najmanje drugu godinu preddiplomskog studija. Mobilnost je moguće ostvariti unutar 27 država clanica EU. Svaki student koji u inozemstvo  odlazi unutar Erasmus programa može dobiti stipendiju koja će djelomicno pokriti troškove života, puta, smještaja i osiguranja. Svaki student koji se želi ukljuciti u program može se obratiti Uredu za međunarodnu suradnju na maticnom visokom ucilištu ili Erasmus koordinatoru. Na ovoj Internet stranici možete pronaći kontakte koorodinatora visokih ucilišta: www.mobilnost.hr

Fullbrigthov program u Hrvatskoj administrira Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u suradnji  s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i športa. Stipendije se dodjeljuju za studijske boravke u SAD-u, kako slijedi:

”Fulllbright scholarship” za istraživacke stipendije za preddoktorsku i postdoktorsku razinu;

”2012 International Fullbright Science and Technology Award” je stipendija namijenjena izvrsnim stranim studentima za pohađanje doktorskog studija na najboljim americkim sveucilištima;

”Hubert H. Humphrey” za strucno-znanstveno boravak u SAD-u. Detaljnije informacije možete pronaći na mrežnim stranicama Veleposlanstva SAD-a. Rok za prijavu za akademsku godinu 2012./2013. bio 1. svibnja te je istekao, tako da se na vrijeme pocnite informirati za akadmesku godinu 2013./2014.


Studentski vodic
G.H.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …