Splitski studenti medicine ne moraju odrađivati pripravnički staž!

medicina-actual

STUDENTI šeste godine splitskog Medicinskog fakulteta ne moraju odrađivati pripravnički staž. Resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ministar zdravlja Rajko Ostojić uputili su fakultetu i Hrvatskoj liječničkoj komori dopis u kojem stoji kako su studenti splitske medicine svoj staž odradili u sklopu izmijenjenog kurikuluma.

“Napokon smo dobili defile da ne moramo odrađivati, da nismo obavezni odrađivati pripravnički staž i državni ispit. U principu, ono što nam je u početku bilo i obećano i što smo i zaslužili s našim izmijenjenim kurikulumom, svim kliničkim rotacijama koje smo odradili i odrađujemo završnom kliničkom praksom te smatramo da smo, ajmo reći tako, napokon pobijedili”, rekao je Miro Jukić, član Fakultetskog vijeća i predstavnik studenata VI. godine Medicinskog fakulteta, prijelomne generacije koja će diplomirati nakon službenog ulaska Hrvatske u EU.

Ono što 60-tak splitskih studenta medicine razlikuje od studenata završne godine drugih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj jest to da je splitski Medicinski fakultet jedini 2010. godine prilagodio svoj kurikulum, i to na prve četiri godine studija.

Napravljeno je to po nalozima glavnog pregovarača s EU-om Vladimira Drobnjaka, te tadašnjih ministara dr. Radovana Fuchsa i dr. Darka Milinovića.

Problem je, što tu prilagodbu nisu provela ostala tri medicinska fakulteta u državi.

Naime, visoka učilišta do sada su mogla samostalno odlučiti od kada će početi izvoditi ‘usklađene’ programe i na koju će generaciju ili godinu studenata to početi primjenjivati.

Upravo zato studenti s ostalih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj već šest mjeseci bezuspješno traže otvaranje natječaja za stažiranje, koje traje 12 mjeseci.

“Zagrebački, osječki i riječki studenti, koliko znam, jesu promijenili kurikulum, ali nisam siguran na koji način. Oni su naše kolege i mi im dajemo potpunu podršku njihovom potraživanju, žele staž. Taj staž bi trebao biti plaćen jer liječnicima i ne priliči ništa drugom. Ovim putem, dajem im svu potporu koju mogu”, poručio je Jukić koji se priprema za promociju krajem srpnja i za početak specijalizacije.

“I sljedeći korak bi trebao biti nakon dobivanja diplome da mi sada s tom diplomom unutar nekog pristojnog roka, mislim da je to 30-ak dana, odemo u Hrvatsku liječničku komoru po našu dozvolu za rad te s tom dozvolom možemo raditi tamo gdje možemo raditi ili čekati natječaj za specijalizaciju u našim bolnicama, klinika, kako bi se mogli dalje usavršavati u našem poslu”, istaknuo je Jukić.

Tako će splitski studenti šeste godine medicine uskoro moći tražiti svoju sreću i na europskoj burzi rada, dok će njihove kolege iz Osijeka, Rijeke i Zagreba izgubiti još najmanje dvije dragocjene godine na čekanje i odrađivanje pripravničkog staža i polaganje državnog ispita.

izvor: media servis

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …