Spašavanje države poskupljenjem hrane u studentskim menzama

80071-480x320

U posljednje vrijeme gdje god se okrenemo priča se o dugovima, porezima, fiskalnoj blagajni, kreditnom rejtingu, i kad se sve skupa zbroji, država tone u sve dublje i dublje probleme. Ostavimo te stvari ipak ekonomistima i političarima da nas pokušaju izvući, no ne dopustimo im da vuku poteze koji utječu na sudbine mnogih.

S 1.10. došlo je do udara na studentske novčanike, možda još točnije, u slučaju većine, na novčanike njihovih roditelja. Kome u prilog ide to poskupljenje? Tko od toga ima zapravo kakve koristi i koga to može spasiti od dugovanja? Mislim da je tu odgovor nikome. Mnogo je više pogođenih time, a i onih koji će, koliko god to sad banalno zvuči, morati odustati od svojeg budućeg školovanja. Lani su uvedeni novi načini plaćanja školarina gdje stradavaju oni koji nisu odlični studenti. No, kako ganjati ocjene, učiti cijele noći ako si doslovce gladan?

Došlo je do smanjenja subvencija na sokove, pudinge, jogurte. S tim nitko nema problema, ali kad vam osnovni meni dignu za 2 kune, a cijenu dodatnog izbora hrane, npr. Bečkog odreska na 8 kuna, onda se morate zapitati o tim potezima. Kvalitetu hrane nećemo ovdje komentirati, iako nije na nekoj razini, ali u većini menza može proći pod zadovoljavajuću. Tjedni limiti su smiješni. Jednostavno nisu dovoljni. Uzmimo za primjer osobu koja jede tri obroka dnevno i koja se i vikendom hrani u menzi jer nema drugog izbora dok je udaljena od kuće. To je 21 obrok. Uzmimo na to da mu je subvencija između razine 2 i 2.5, pa je to u prosjeku 210 kuna. To izlazi točno 10 kuna po obroku od subvencije. Ekonomska cijena recimo kuhanih jaja u menzama je 4 kune. Znači, za obrok bi mogli pojesti 4 jaja, ili jedan bečki odrezak i jabuku. Ima li itko da od toga može živjeti, a da nije na nekoj rigoroznoj dijeti? Dragi ministre i svi koji su o ovome odlučivali. Možete li vi?

U ovoj teškoj ekonomskoj situaciji preko leđa studentske populacije, koja bi jednog dana trebala biti temelj ovog društva i nositelj izlaska iz krize i donositelj napretka svojim znanjem i sposobnostima, spašava se nitko. Uništavaju se mogućnosti studiranja i normalnog života ljudima koji žele postati nositelji razvoja cjelokupne zajednice i koji svojim sposobnostima žele pokušati unaprijediti stvari kako jednog dana ne bi dolazilo do ovih istih problema.

Gospodine ministre, ionako se već dulje vrijeme borite sa vjetrenjačama, od sporta gdje potencirate sukob sjevera i juga, gdje pokušavate utjecati na ljude kojima niste ni do koljena, borite se sa zdrastvenim odgojem u školama, a sada pokazujete da ste zaboravili svoje studentske dane, jer na ovim subvencijama vi sigurno ne bi uspjeli nabrati svoju masu i postati snažan čovjek kakav ste danas (naravno, samo tjelesni). Zapitajte se, jeste li vi pravi čovjek za tu poziciju na kojoj se nalazite i koliko posljedica zapravo donosi ova Vaša odluka.

(Max Novak, zpress.hr)

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …