Senat sveučilišta donio odluku: Najviše smanjene upisne kvote na najpopularnijim fakultetima

Kvota za upis studenata u I. godinu preddiplomskih, intergiranih i strucnih studija na zagrebackom Sveucilištu u sljedećoj akademskoj godini je 12.507 mjesta, što je smanjenje za 903 mjesta.

Od 12.507 mjesta za upis, za redovite je studente osigurano 10.565 mjesta, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare na Sveucilištu prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak.

Najveće smanjenje upisnih kvota je na društvenom i humanistickom podrucju – Ekonomski fakultet smanjit će kvotu za 260 mjesta , Pravni za 332 (od toga je 250 mjesta na studijskim programima bivšeg Društvenog veleucilišta), Fakultet organizacije i informatike za 90, Uciteljski fakultet za 60, Fakultet politickih znanosti za 40, Katolicko-bogoslovni za 33 a Hrvatski studiji za 25 mjesta.

Kvota će biti smanjena i na Šumarskom fakultetu (40 mjesta), na Tekstilno-tehnološkom (20) i na Rudarsko-geološko-naftnom (10 mjesta). Divjak istice da je dovoljno upisnih mjesta na raspolaganju za sve studijske programe i kvalitetno odvijanje nastave.

Manja povećanja kvota u sljedećoj akademskoj godini predložili su Veterinarski i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, svaki za 20 upisnih mjesta. Odluka o upisima donesena je za 29 fakulteta i akademija, dok će konacna odluka za još cetiri sastavnice biti donesena 27. ožujka.

Pojasnila je da je kvota na Sveucilištu slicna prošlogodišnjoj (12.410 upisnih mjesta), no nju je potrebno usporediti s ukupnom kvotom koje su prošle godine iskazali Sveuciliše i Društveno veleucilište Zagreb, jer je u međuvremenu došlo do pripajanja tog veleucilišta Sveucilištu.

Napominje da je odluka Senata o kvotama i studentskim participacijama na Ekonomskom fakultetu i Hrvatskim studijima donesena uvjetno, jer se ocekuje konacna odluka Ministarstva znanosti vezana uz privremene dopusnice za nekoliko studijskih programa koje izvode HS te uz postupak reakreditacije na Ekonomiji.

Rektor Sveucilišta Aleksa Bjeliš komentirao je slucaj neizdavanja dopusnice za studij psihologije na Hrvatskih studijima (HS), ocjenivši da će zaposlenje devet novih docenata psihologije, od kojih će dio raditi na psihologiji na Hrvatskim studijima a dio na Filozofskom fakultetu (FF), riješiti nedostatak kadrova na tom studiju. S tim kadrovskim pojacanjem bi se stekli uvjeti za rad studija psihologije na HS, kazao je rektor koji ocekuje dopusnicu nakon što Sveucilište pošalje izvješće o pokretanju natjecaja.

Dekan Medicinskog fakulteta Davor Milicić na konferenciji je iznio problem znatnog manjka lijecnika u Hrvatskoj, za koji ocekuje da će biti još više izražen kada RH uđe u EU. Apelirao je stoga na prosvjetne vlasti da pomognu toj deficitarnoj struci na nacin da se ukinu participacije te da se svi studenti medicine školuju na teret države, odnosno, za potrebe društva. Podsjetio je da je 2009. Medicinski fakultet sklopio sporazum s Ministarstvom znanosti prema kojemu se trebalo povećati financiranje fakulteta za školarine studenata kao i za veći broj suradnika i nastavnika. Međutim, rekao je, nakon 3,5 godine ništa nije realizirano.

Rektor Bjeliš osvrnuo se na najave izmjena sustava subvencioniranja studentskih školarina, navodeći da sada imaju tek najavu ministra i prve kontakte u kojima su upoznati s namjerama i planovima Ministarstva znanosti da se pokrivanje participacije studenata provede kroz tzv. programsko ugovaranje. To će biti prvi puta da se u Hrvatskoj nešto tako pokušava i trebamo vidjeti kako ćemo se tu moći snaći, dometnuo je Bjeliš. Proracunska stavka za rad Sveucilišta ove godine je manja za oko 73 milijuna kuna, podsjetio je rektor napomenuvši da sredstva iz državnog proracuna pokrivaju tek cetvrtinu materijalnih troškova.


izvor: jutarnji.hr

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …