Sarajlija prodaje fakultetsku diplomu u oglasima jer mu ništa ne vrijedi

Mladić Mersad Gušić iz Sarajeva već izvjesno vrijeme bezuspješno pokušava pronaći posao. Iz ocaja, odlucio je prodati fakultetsku diplomu, jer, kako tvrdi, od nje nema nikakve koristi. Oglas je postavio na popularni bh. internet-oglasnik Market.ba.


Gušić je završio Odsjek sociologije na Fakultetu politickih nauka u Sarajevu 2011. godine. Od tada je na birou i svakodnevno traga za poslom koji bi mu omogućio da živi normalno i doprinosi svojoj obitelji.

Međutim, posao ne može naći te je odlucio objaviti oglas za prodaju diplome i tako skrenuti pažnju i izraziti vid protesta, jer, kako tvrdi, od diplome nema baš nikakve koristi.

“Godinu dana sam na birou. Znam da to nije mnogo u odnosu na druge ljude koji su godinama na burzi rada. Posao ne mogu naći iz više razloga, a navest ću ih nekoliko. Prvi je “štela” ili veza. Bez toga neće nitko ni da cuje za vas. Drugi je taj što za svaki posao traže iskustvo, radno iskustvo od godinu dana, a opet nitko neće primiti pripravnike niti imaju natjecaje za pripravnike”, kazao je Gušić, dodavši da smatra da je novi zakon prema kojem se volonterski rad priznaje kao radno iskustvo potpuni promašaj.

“Novi zakon prema kojem se volonterski rad priznaje kao pripravnicki nije trebalo usvajati, jer u zemlji u kojoj imate 500.000 neuposlenih, sve siromašniju populaciju i ljude kojima racuni dolaze, a oni nemaju primanja, tjerati ljude da rade besplatno je krajnje perverzno! Kažem “tjerati” jer svaki poslodavac će radije uzeti nekoga da mu posao obavlja bez naknade nego plaćati djelatnika za isti taj posao. Time ćemo biti prisiljeni raditi besplatno”, istakao je Gušić.

U oglasu na Market.ba Gušić je naveo da prodaje diplomu Univerziteta u Sarajevu, jer njemu ništa ne vrijedi, a ako je proda barem će imati neke koristi od nje.

“Diploma je u odlicnom stanju. Moguća je zamjena za obuku koja podrazumijeva ovladavanje osnovama kriminala i lopovluka”, naveo je Gušić u oglasu.

Cijena diplome je 2.500 KM.

“Prodaja diplome je jedan vid protesta protiv općeg stanja. Prije ovoga, mislio sam izaći na ulicu i prositi pokazujući diplomu, kao oni što prose sa nalazima od lijecnika, ali kazna za prosjacenje je 250 KM, a ne bih imao odakle platiti. U ovoj zemlji se ništa neće promijeniti samo od sebe, a mi ne želimo promjene tako da nam je i dobro kako zaslužujemo. Ovakvo stanje može promijeniti samo bunt, a mi to ne znamo, nećemo. U cijelom svijetu sve proteste i pobune vode studenti, kod nas studenti ne postoje. Sram nas bilo”, kazao je Gušić za Klix.ba.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …