Rekordna godina: Erasmus u brojkama

erasmus-plus-village

Programom Erasmus se europskim studentima omogućuje provesti do jedne godine u stranoj zemlji, studirajući ili obavljajući radnu praksu. U okviru tog programa studenti ne plaćaju školarinu i dobivaju stipendiju kao potporu za podmirivanje troškova života u inozemstvu. Osim studenata, programom Erasmus omogućuje se boravak u inozemstvu radi proučavanja i istraživanja u visokom obrazovanju.

 Uz 52 000 osoba zaposlenih u visokom obrazovanju, više od 269 000 studenata sudjelovalo je u programu u 2012/2013. godini, što je 15 000 više neko prethodne godine. U prosjeku su studenti programa Erasmus u inozemstvu studirali nešto više od šest mjeseci i dobili stipendiju u iznosu od 253 EUR mjesečno. Najpopularnija studijska odredišta bila su Španjolska, Njemačka i Francuska, dok je UK najviše osoba odabralo radi radne prakse.

Boraveći u inozemstvu studenti stječu iskustvo i imaju priliku povećati svoju zapošljivost, dok sveučilišni profesori dobivaju dragocjeno iskustvo pomoću kojeg mogu poboljšati kvalitetu podučavanja. Trenutno oko 10 % studenata iz EU-a studira ili su na usavršavanju u inozemstvu, a EU se zauzima da se taj broj do 2020. udvostruči.
U rujnu će se objaviti prva studija EU-a o utjecaju programa Erasmus na zapošljavanje mladih. U 2012/2013 500 poduzetnika usavršeno je u inozemstvu u okviru programa Erasmus čime je naglašeno poboljšanje veza između svijeta rada i obrazovanja.

Erasmus+

Ove godine pokreće se prošireni program, Erasmus+, kojim će se stipendirati 4 milijuna osoba, uključujući 2 milijuna studenata u visokom obrazovanju, tijekom sljedećih sedam godina. Njime su obuhvaćeni slični programi za pripravnike i volontere te se pruža dodatna potpora osobama s posebnim potrebama i onima koji žive u nepovoljnim uvjetima i udaljenim područjima. Program je nazvan po filozofu Desideriusu Erasmusu iz Rotterdama (1466. – 1536.), koji je putovao Europom u potrazi za znanjem, iskustvom i spoznajama.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …