REKONSTRUKCIJA STUDENTSKIH DOMOVA: Puni kapacitet tek od Božića!

ruzicarajsic

Pomoćnica ravnatelja Studentskog centra za smještaj, gospođa Ružica Rajšić, danas je u 14:05 gostovala u emisiji Govornica na HRT 4 zajedno s gospodinom Damirom Ivšićem, projektantom obnove studentskih domova.

Uvodni govor je započeo s temom o potencijalnom štrajku koji je trebao pogoditi Studentski centar. Gospođa Rajšić je potvrdila kako štrajka neće biti te da su pregovori sa Sindikatima i zaposlenicima u tijeku.

Gospodin Ivšić je projektant obnove studentskih domova. U svojoj uvodnoj riječi komentirao je financiranje cijelog projekta: ,,U lipnju 2013. godine počeo je razvoj projekta s planom da ćemo koristiti benefite kredita koji nisu na kraju odobreni. Od 3.12.2014. određeno je da će se koristiti europski fondovi i domicilna sredstva u ukupnom iznosu od 225 milijuna kuna.”

Kako stojimo s rokovima?

,,Student mogu biti mirni što se tiče kraja akademske godine. Imaju pravo biti do 15.7. u domu, a nakon toga kreću građevinski radovi. Pripreme su već u tijeku. 29.06.2015. godine je otvaranje natječaja za obnovu, a rekonstrukcija i samo gradilište otvaraju se 15.07.2015. godine ukoliko ne bude većih problema.

Projektant Ivšić navodi kako će se obnova na Savi i Cvjetnom sastojati od dva dijela: Obnova paviljona iz 1962. godine te obnova paviljona napravljenih uoči Univerzijade, 1985. godine. Neće doći do smanjenja smještajnih kapaciteta.

Kada možemo očekivati završetak radova?

Projektant navodi kako završetak obnove možemo očekivati za Božić kada će u funkciji biti puni kapaciteti. Prema iskustvima obnove Studentskog doma Ante Starčević obnovu su izvršili za svega 4 mjeseca, a radilo se o korjenitoj obnovi: ,,Nadamo se da će prva tri paviljona na Cvjetnom biti spremna mjesec dana prije ostalih, ali ključni datum je Božić.”

Nove sobe će imati pristup žičanom i bežičnom internetu, imat će frižidere te nove ormare i krevete.

Anketa studenata na Savi

Studenti na Savi su podijeljeni. Jedni misle kako će obnova završiti na vrijeme, dok su drugi malo više skeptični. Prvi smatraju kako se radi o europskom projektu te da će samim time ozbiljnost biti veća. Osim toga, više od 5000 studenata će ostati bez smještaja te je svakome u interesu da se to što prije riješi.

Mnogi od njih će smještaj tražiti kod prijatelja ili rodbine. Oni koji žive blizu, vjerojatno će se vlakom vraćati kući jer  je to povoljnija opcija. Što se tiče stanova, Ministarstvo će subvencionirati studente koji su ostvarili pravo na dom s 400 kuna.

studentisava

Osim toga, prakticirat će se i do sada uobičajena praksa legalnog ilegalca tako da će studenti moći prespavati kod onih koji će pravo na smještaj ostvariti već od 01.09.2015. godine. To se ponajprije odnosi na studente novih paviljona koji se neće dodatno sanirati.

Obnova studentskih restorana

U fazi rekonstrukcije obnovit će se i studentske menze na Savi i Cvjetnom. Otvaranje famozne treće linije u Pauku na Savi se neće dogoditi: ,,Studenti će vjerojatno tangirati Studentskom centru i fakultetskim menzama te će se svakako prilagoditi njihovo radno vrijeme dok traje obnova postojećih”, završila je gospođa Rajšić.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …