Reakcija Studentskog zbora na Odluku o socijalnoj skrbi Gradske skupštine Grada Zagreba

logo-SZPoštovani gospodine Predsjednice Gradske skupštine Grada Zagreba,

kao Predsjednik Studentskog zbora Sveucilišta u Zagrebu imam odgovornost i dužnost  reagirati na Odluku Gradske skupštine Grada Zagreba.  Članak 37. Odluke o socijalnoj skrbi od 20. prosinca 2010. godine glasi:

„Pravo na besplatnu godišnju ili mjesecnu pokaznu kartu ZET-a ili na zajednicku besplatnu godišnju ili mjesecnu pokaznu kartu ZET-HŽ, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi, imaju ucenici i studenti ciji su ukupni mjesecni prihodi po clanu obiteljskog domaćinstva jednaki ili manji od 2.000,00 kuna.

Korisnike prava iz stavka 1. ovog clanka, na njihov zahtjev, utvrđuje gradski ured nadležan za obrazovanje, kulturu i sport, na temelju dokaza potrebnih za ostvarivanje prava (uvjerenja o prebivalištu, potvrda porezne uprave o visini dohotka i o imovnom stanju, potvrde o redovitom školovanju, potvrde o statusu redovitog studenta, odnosno apsolventa sa studentskim pravima, odnosno po potrebi i drugih dokaza).“ (Službeni glasnik Grada Zagreba)

Sveucilište u Zagrebu cini oko 70 000 studenata od cega nešto više od 30 000 dolazi iz drugih dijelova Republike Hrvatske (nema prebivalište u gradu Zagrebu) i prema ovoj Odluci je automatizmom iskljuceno iz sustava sufinanciranja troškova javnog prijevoza tocnije pokazne godišnje ili mjesecne karte. Smatram to velikom nepravdom prema prosjecnom zagrebackom studentu (na koga se odnosi Odluka) iz više razloga.

Pravo na besplatan prijevoz u akademskoj godini 2010./’11. i to do 31. listopada 2011. imaju svi redoviti studenti koji studiraju u gradu Zagrebu. Dodijeljena prava na pocetku akademske godine 2010./’11. vrijede do kraja iste i vjerujem kako je to uzeto u obzir.

Iznos od 83 kune koliko bi jedan student trebao mjesecno izdvojiti za pokaz ili 830 kuna za godišnji pokaz  je nedvosmislen udarac na studentski standard svakog od studenata zagrebackog sveucilišta kojih se ova Odluka tice. Studenti zagrebackog sveucilišta samim tim što studiraju, borave i provode svoje slobodno vrijeme u gradu Zagrebu uvelike pridonose „punjenju“ proracuna grada Zagreba; to je još jedan od razloga zbog kojih ovu Odluku Gradske skupštine smatram u potpunosti neprihvatljivom.

Moram ovom prilikom izraziti svoje žaljenje i nezadovoljstvo vezano za prije navedenu Odluku, a koje se odnosi na to da je Odluka donijeta prije gotovo pet mjeseci (20. prosinca 2010. g.) bez da se vezano za istu kontaktirao Studentski zbor Sveucilišta u Zagrebu kao krovno predstavnicko tijelo studenata grada Zagreba. Isto tako je neprihvatljiva cinjenica da Studentski zbor Sveucilišta u Zagrebu o ovakvim vrlo osjetljivim stvarima, koje se ticu izravno zagrebackih studenata, detalje saznaje iz dnevnog tiska i ostalih raspoloživih medija.

Siguran sam da ćete Vi i cijenjeni zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba kao grada koji ima stoljetnu sveucilišnu tradiciju i koji teži biti dijelom društva znanja imati razumijevanja te još jednom razmotriti ovu Odluku zajedno sa Studentskim zborom Sveucilišta u Zagrebu i pronaći rješenje koje će biti na zadovoljstvo kako Gradske skupštine tako i studenata Grada Zagreba.

S poštovanjem,

Predsjednik

Studentskog zbora

Sveucilišta u Zagrebu

Danko Relić

www.szzg.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …