Prvi put ostalo još slobodnih mjesta na pojedinim fakultetima

Maturantima koji su htjeli upisati neki od “elitnijih” studija, a nisu u tome uspjeli, ove se godine pruža šansa i na jesenskom upisnom roku. Prvi put nakon dugo vremena ostalo je slobodnih mjesta na medicini, pravu, politologiji, novinarstvu, a jesenski rok imat će i Ekonomski fakultet s 27 slobodnih mjesta, što se do sada nikada nije dogodilo, piše Ivana Kalogjera-Brkić u Jutarnjem listu.

 Koji fakulteti još cekaju na studente

Fakultet politickih znanosti ceka još 9 studenata politologije te 17 studenata novinarstva dok je na zagrebackom Pravnom fakultetu ostalo još 50 mjesta, ali samo za izvanredni studij.

Ukupno je na hrvatskim sveucilištima za jesenski rok ostalo 5160 slobodnih mjesta od cega 1069 otpada na zagrebacke fakultete (853 na trošak države i još 216 za izvanredan studij).

Slicna je situacija i na drugim sveucilištima. Za upis na studij ekonomije maturanti se mogu natjecati i u Splitu i Rijeci, po dva studenta mogu se upisati na studij psihologije u Zadru i Osijeku, a jedno mjesto ostalo je na studiju sociologije u Splitu.

U Zadru su također ostala cetiri mjesta na anglistici, a u Dubrovniku tri na studiju Mediji i kultura društva.

Gledano pojedinacno po sveucilištima, s najviše mjesta u drugi krug ulazi Sveucilište u Splitu na kojem je nakon ljetnog upisnog roka ostalo mjesta za još 1261 studenta.

Zašto mladi odustaju od upisa


Mladi su ove godine bili automatski raspoređivani na studij najvišeg izbora nakon cega su neki to i potvrdili, no kasnije nisu otkazali prijavu. – To ukazuje na cinjenicu da ima dosta djece koja su izašla na maturu, a uopće ne kane studirati ili su otišla van na studij – kaže dr. Vedran Mornar, predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko školstvo.
Protiv novog modela upisa negodovali su i studenti. Na jednom od foruma napisano je kako ovaj model nije pravedan jer se sad na atraktivna mjesta mogu upisati i kandidati s manjim brojem bodova, no za njih se mogu natjecati i kandidati koji su već upisani na fakultet.
Ispiti pocinju danas i završavaju 2. rujna, a prijavio ih je 12.271 ucenik koji će se moći upisati na studij do 17. rujna.

izvor: educentar.net

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …