Prostitucija među studenticama

http-jux-user-files-prod.s3.amazonaws.com-2012-08-29-13-54-05-285-prostitutes

„Samo sam htjela raditi normalan posao, a onda sam, zajedno s dvije cure, završila u vili u Mađarskoj, s dva starca kojima smo trebale poslužiti za seks“, prisjetila se Ivana. Pitanje je kako su cure prislino završile u Mađarskoj, budući da im je za takav pothvat trebala i putovnica.

Ivana je studentica 2.godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i cura koja je dovedena pred gotov čin elitne prostitucije. Ivanini roditelji nisu imućni, i ne mogu joj priuštiti ponekad i najosnovnije životne potrebe, poput stanarine. Tako je i krenula njezina priča. Prijateljice, poznanice, savjetovale su je da se priključi hostesiranju. „Brza i laka zarada“, pomislila je Ivana. Isprva je hostesirala po klubovima, no onda je na facebook stranici osvanuo primamljiv oglas za hostesiranje u najpoznatijem mađarskom klubu,  plaćeno 100 eura. Taman za stanarinu. Ivana je pristala, kao i 2 cure s njom. Na prevaru su dovedene u raskošnu vilu, u kojoj su ih dočekala dva starca. Alkohol, opijati i ono što se od njih očekivalo, seks. Ivana je odbila. Druge dvije cure nisu, dodale su da je to normalno napraviti za toliki novac.  „Potrošila sam 2 dana ni na što, i nisam dobila niti jednu kunu, a cura koja nas je tamo dovela je odjednom samo nestala“, na kraju je rekla Ivana, koja je poučena vlastitim iskustvom odlučila ne pristajati ni na kakve ponude za hostesiranje van Zagreba.

No, slična priča dogodila se i u Zagrebu, kada je Andrea, studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu primila pismenu poslovnu ponudu putem facebooka. „Jedna cura pitala me želim li hostesirati na jednom elitnom domjenku, 4 sata, plaćeno 500 kn. Opis posla bio je primanje i ispraćanje gostiju.“ Andrea  je objeručke prihvatila ponudu, i uistinu se zatekla na jednom elitnom domjenku na kojem se nalazilo još barem 20 hostesa, te duplo više gostiju. „Sve je bilo u redu, dok do mene nije došao jedan gospodin, koji me upitao koliko koštam, direktno i bez nelagode. Isprva sam pomislila da se šali, no kad je ostao ozbiljan, skupila sam svoje stvari i pobjegla glavom bez obzira.“  Kad je Andrea sutradan pitala curu koja ju je pozvala na domjenak što se točno događa tamo, ona joj je objasnila da je na samim curama hoće li prihvatiti takve ponude ili će samo hostesirati. „U jednom trenutku pomislila sam da nema šanse da bi ijedna cura tamo pristala na takvu ponudu, većinu sam ih čak i površno poznavala, no uvjerila sam se da nije tako.“  Ispostavilo se da cure olako pristaju na takve ponude, no nije poznato zbog čega. „Danas će cure zbog jednog putovanja, nakita ili parfema bez razmišljanja pristati na jednu takvu ponudu, ne razmišljajući o posljedicama,“ zaključila je Andrea.

GLEDANO S PRAVNE STRANE

„Prostitucija je u Hrvatskoj društveno neprihvatljiva aktivnost. To je vidljivo iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira  koji inkriminira odavanje prostituciji određujući za takav prekršaj novčanu kaznu ili kaznu zatvora. Klijenti prekršajno ne odgovaraju, iako bez davanja materijalne koristi za pruženu seksualnu uslugu samo pružanje usluge ne bi predstavljalo „odavanje prostituciji“ pa bi se de lege ferenda moglo razmotriti pitanje njihove prekršajne odgovornosti,“ tvrdi odvjetnik I. Dujić.  Kaznena odgovornost predviđena je za podvoditelja, tako članak 188. Kaznenog zakona  propisuje: „Tko radi zarade organizira ili omogući drugoj osobi pružanje seksualnih usluga, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.“  Zakon također nalaže da tko drugu osobu radi zarade silom ili prijetnjom, obmanom, prijevarom, zlouporabom ovlasti ili teškog položaja navede na pružanje spolnih usluga, ili pak tko koristi takve usluge uz naplatu, a znao je ili mogao i morao znati za navedene okolnosti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.  „Posljednjih godina postoje brojni primjeri sudskog obračunavanja s elitnom prostitucijom, u koju su bile upletene brojne eksponirane ličnosti, među kojima su bile i studentice. Međutim, nema zabilježenih slučajeva prostitucije među studentima, što ne znači da ona nije prisutna,“ istaknuo je odvjetnik Dujić.

STATISTIČKI PODACI

Prema podacima kojima raspolaže policija, prostitucijom se u Hrvatskoj bavi oko 2000 osoba, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, godišnja zarada u pružanju seksualnih usluga iznosi oko 300 milijuna kuna.  Procjenjuje se da je broj stalnih klijenata u Hrvatskoj između 75 000 i 110 000, i to muškaraca u dobi od 15 do 65 godina.  Dakle, unatoč zabrani prostitucije, prekršajnoj odgovornosti prostitutki i kaznenoj odgovornosti podvoditelja, prostitucija je još uvijek redovita pojava.  „Nemamo zapise o skupnoj, odnosno organiziranoj studentskoj prostituciji ili elitnoj prostituciji, no zabilježeno je da je u dosadašnjim počinjenim kaznenim prekršajima prostitucije sudjelovalo više studentica,“ naveo je glasnogovornik MUP-a, gospodin Dušan Miljuš.

„Pa tko ne bi otišao u Dubai na reviju, i to potpuno besplatno?“ ispričala je Mia, studentica 3. godine Ekonomskog fakulteta.

Mia se bavila modelingom. Imala je svoju agenciju koja joj je nalazila angažmane za revije. Jednog dana ponudili su joj, s obzirom da je malo tamnoputija, da nosi poznate revije u Dubaiju. Bila je sva ushićena oko toga, ali je ponuda djelovala predobro da bi bila toliko istinita. Na kraju zbog roditelja nije otišla, no dvije njene poznanice su ipak otišle. Na kraju se ispostavilo da su bile poslane da se prostituiraju pod paravanom modnih događanja, i tamo su ostale mjesecima.

Helena, studentica komunikologije na Hrvatskim studijima, je, kako priznaje, nasjela na poziv, koji joj je djelovao sumnjivo, no novac je pobijedio zdrav razum. „Prijateljica me nazvala i pitala me želim li ići van Zagreba, ne dalje od 50km, na jednu privatnu zabavu koja će biti odlično plaćena. Naravno, zatekla sam se u ogromnoj kući, u kojoj se uistinu održavala zabava, no zabava za imućne starce.“ Helena tvrdi da nitko nije bio prisiljavan na intimne odnose, već da je odluka bila na samim curama. Iznenađujuće je to što je znatan broj cura bez ikakve prisile pristao na takav odnos.

 „Teško je govoriti o univerzalnim motivima koji potiču mlade djevojke na bavljenje prostitucijom budući da svaku osobu pokreće kombinacija motiva koja je svojstvena samo njoj. Motivi mogu biti raznovrsni, a kako bismo ih utvrdili važno je proučiti obiteljsku pozadinu djevojaka, financijsko stanje, eventualne probleme s ovisnostima te brojne druge faktore. Ipak, kao vjerojatno jedan od ključnih motiva zbog kojih se studentice bave prostitucijom izdvojila bih trenutačnu socioekonomsku situaciju: nezaposlenost i siromaštvo,“ ispričala je psihologinja I. Žagura.

Zaključak je jasan – prostitucija je prešla iz ulice na dobro zaštićene klubove i privatne stanove, sve s ciljem stjecanja lako zarađenog novca uz postojanje minimalnog rizika da akteri budu otkriveni. Svjesno ili na prevaru, studentice sve lakše pristaju, a time se stvaraju problemi ne samo u zakonu, društvu i moralnoj etici, već se stvara jedna velika zdravstvena neodgovornost i širenje spolnih bolesti. No, to je već drugi par cipela.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …