Privatno školstvo donosi bolji odnos s profesorima i kvalitetniju praksu

latino-student-group

Mnogi studenti, ali i poslodavci, dijele mišljenje da su privatni fakulteti manje zahtjevni te da njihove diplome manje vrijede. Ima li istine u navedenim predrasudama te kakav je omjer kvalitete javnih fakulteta i privatnih studija, istražio je portal EduCentar na više od 500 studenata.

Od ukupnog broja ispitanika, 57% ih pohađa javni fakultet, dok je njih 43% na privatnom učilištu.

Godinu ponavlja visokih 42% studenata javnih fakulteta

Prema provedenom istraživanju, glavni razlozi studiranja na javnom fakultetu su financijska (ne)mogućnost i bolja reputacija na tržištu rada. Jedan od ispitanika u svom komentaru navodi da javne fakultete ‘prati bolja reputacija u postizanju razine znanja, zatim nude veći izbor predmeta, a i puno je niža cijena studiranja.’

Glavni razlozi za plaćanje privatnog studija su kvalitetnija nastava i bolji odnos profesora prema studentima. „Zbog interaktivne nastave, malih grupa studenata, mogućnosti postavljanja pitanja i potpitanja, korektnog ocjenjivanja“, pojašnjava svoj izbor jedan od studenata privatnog učilišta.

Niti ispitanici s javnih fakulteta niti oni s privatnih ne smatraju da je studij koji pohađaju lagan. Ispitanici privatnih učilišta većinom (63%) smatraju da im je za prolazak na ispitu dovoljno malo učenja, ali da je teško dobiti dobru ocjenu. Istog stajališta je 43% studenata s javnih fakulteta.

S druge strane, ispitanici s javnih fakulteta (50%) prvenstveno smatraju da je za prolaz na ispitu potrebno puno učiti, dok isto smatra 27% ispitanika s privatnih učilišta.

Ispiti se u prosjeku pripremaju tjedan dana – 39% ispitanika s javnih fakulteta i 38% ispitanika s privatnih učilišta spremni su za ispit nakon tjedan dana učenja.

S druge strane više studenata privatnih studija (32%) priprema ispit u nekoliko dana, nego što to rade studenti javnih fakulteta (20%).

Značajna razlika uočljiva je i kod spremanja ispita više mjeseci – 6% studenata javnih fakulteta i 1% s privatnih studija ‘primorani’ su provesti nekoliko mjeseci učeći za ispit.

Na javnim fakultetima je znatno viša stopa studenata koji ponavljaju godinu – 42% ispitanika s javnih fakulteta ponavljalo je godinu, dok je isto iskustvo doživjelo tek 6% ispitanika s privatnih učilišta.

‘Privatnjaci’ zadovoljniji, posebice komunikacijom s profesorima

Kada je u pitanju zadovoljstvo studiranjem na odabranom fakultetu, studenti privatnih učilišta su zadovoljniji od kolega s javnih fakulteta.

Ispitanici s javnih fakulteta najviše su zadovoljni: dostupnošću literature (68%), tehničkom opremom (67%), prostorima u kojima se održava nastava (63%), ali i dostupnošću profesora za konzultacije (61%).

Ispitanici s privatnih studija kao prednost svog odabira ističu: dvosmjernu komunikaciju s profesorima (95%), dostupnost literature (94%), tehničku opremu (94%) i dostupnost profesora za konzultacije (94%).

Studenti javnih fakulteta najmanje su zadovoljni kvalitetom praktične nastave, svega petina njih (20%) zadovoljna je ovim aspektom studiranja, kao i pripremom za tržište rada koju im fakultet pruža (25%). Istim aspektima studiranja zadovoljno je preko 80% studenata privatnih studija, iako su i oni najmanje zadovoljnim tim aspektima.

Ispitanici s javnih fakulteta u svojim komentarima navode da je problem tome ‘izrazito veliki broj studenata i nezainteresirani profesori’, dok ispitanici s privatnih studija navode da žale što njihov studij ‘poslodavci ne priznaju kao što priznaju javne fakultete’, ali i zbog ‘loše slike u javnosti koja je stvorena bez osnova’.

Šokantno: samo 6% studenata privatnih učilišta nisu bili ‘žrtve’ predrasuda!

Zbog plaćanja studija, studenti privatnih učilišta često su izloženi predrasudama – tek 6% ispitanika navodi da nikada nisu doživjeli predrasude zbog pohađanja privatnog studija.  Više od polovice ispitanika s privatnih studija (59%) navodi da je izloženo predrasudama i to često, dok ih je 35% također izloženo, ali rjeđe.

Ispitanici izloženi predrasudama najviše ih doživljavaju od strane poznanika (81%), zatim prijatelja (54%) te kolega sa studija (22%).

Šokantan je podatak da je petina ispitanika (21%) ‘žrtva’ predrasude od strane poslodavca, ali i vlastite obitelji (19%). Kolege na poslu također znaju osuđivati zbog izbora fakulteta – 18% ispitanika doživjelo je predrasudu od svojih kolega. Ispitanici navode da i profesori također gaje predrasude zbog plaćanja studija (8%).

U 6% osoba koji su ih osuđivali, ispitanici s privatnih učilišta navode ljude koje su tek upoznali, ali i doktore koji su ih liječili.

Čak više od polovice (54%) ispitanika s javnih fakulteta priznaje da imaju predrasude prema kvaliteti privatnih studija. Jedan od ispitanika objašnjava: „To su djeca bogataša koja ne mogu upasti na javne fakultete, dok im školarina na privatnim garantira da će položiti sve ispite, bez obzira na znanje.“

Studenti privatnih učilišta bolje su upoznati s programom razmjene studenata od kolega s javnih fakulteta. Više od polovice studenata na privatnom studiju (58%) je jako dobro upoznato s mogućnostima  odlaska u inozemstvo, dok je u isto upućeno 37% studenata s javnih fakulteta.

Osim što su bolje upoznati, 14% studenata s privatnih učilišta bilo je na razmjeni, naspram 4% njih  s javnih fakulteta.

Kada je u pitanju primanje stipendija, prednjače studenti s javnih fakulteta – njih 36% prima ili je primalo stipendiju, naspram 15% ispitanika s privatnih učilišta.

Kada bi ponovo birali fakultet, uvjerljivih 90% ispitanika s privatnih i 90% ispitanika s javnih fakulteta ponovilo bi svoj izbor.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …