Predispitni sindrom: Muke po ispitnim rokovima

stresslearning

Imam sve simptome PIS-a. Za sve koji ne znaju, to je stanje koje se najčešće javlja kod osoba starih 18-24 godine (više-manje), a najizraženije je u siječnju, svibnju/lipnju i kolovozu. Predispitni sindrom.

Simptomi su sljedeći:

1. Dizanje želuca pri pogledu na knjigu/skriptu

Probudiš se u 5, 6, 7h jer ćeš baš od danas biti nova osoba koja će naučiti za sve ispite ikad i dobiti rektorovu nagradu za naj štreberka godine. Kreneš laganini, bez pritiska. Umiješ se, pojedeš, popiješ kavu. Tvoji rituali pred najzanimljiviju aktivnost života su završeni. Približavaš se radnom stolu i počinje.

Prvo, neki čudan osjećaj u želucu. Ne daš se jer si od danas uporan k’o Soraja u svom pokušaju da postane lijepa. Priđeš bliže, ugledaš skriptu. Osjećaš laganu vrtoglavicu i javlja se napadaj panike. Glas u glavi ti govori da ćeš, ako sjedneš za knjigu, dobiti lakši napadaj epilepsije. Budući da je zdravlje najveće bogatstvo, odeš natrag u krevet.

2. Nesnalaženje u internetskom prostoru

Otvoriš Mozillu da skineš jedan dokument koji trebaš pročitat. Kreneš u Google tražilicu upisivat „Agencija za odgoj i obrazovanje“, a završiš na stranicama „Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada“ jer ti je eto, Google to predložio i tebi se baš učinilo zanimljivim. Pa se za par minuta uloviš da čitaš kako sanirati poplavljene kuće, iako si od Gunje udaljen nekih tristotinjak kilometara.

3. Povećana želja za hranom bilo koje vrste

Učiš i skoncentriran si k’o pilot malezijskog zrakoplova. I dok upijaš svaku 76. riječ teksta koji čitaš, tražiš opravdane razloge zbog kojih se smiješ dići od stola i napravit malu pauzu. Pišao si prije pola sata, svi markeri su već kraj tebe, opskrbio si se tekućinom (i to ne samo da si donio čašu obične vode, nego si potrošio 2 sata na spremanje Sassy vode).

Sjetiš se da bi radi bolje koncentracije mogao nešto ubacit u kljun, pa kreneš prema kuhinji. A tamo, fileki. Fileki ili eventualno hladetina ili varivo od repe koje u frižideru stoji otkad se Antonija Blaće popišala u gaće u Big Brotheru. Al nema veze, ti jedeš. Jer svaka minuta provedena uz hranu znači minutu manje provedenu uz knjigu. You don’t say.

4. Povećana želja za izbivanjem iz kuće

Znaš da je bolje da ne izlaziš iz kuće jer imaš puno previše posla. Bolje za tebe i za tvoju buduću obitelj koju ćeš osnovati s imaginarnim partnerom jer se više lijepe muhe na drek, nego frajeri na tebe. Trebaš učit tak da sa super velikom plaćom od 4000kn nakon mukotrpno završenog faksa možeš svom imaginarnom djetetu davat novce za droge jer si kul roditelj.

Ali ne da ti vrag mira, uzimaš mobitel, zoveš frendicu na kavu. Javlja se: „Ej, ne mogu. Kaj ti nisam rekla da me dragi vodi za vikend na Vis?“ Zoveš drugu. „Ćao, mila, evo me s burazom u shoppingu. Sjela mi plaća, pa rekoh moram to potrošit!“ Treću ne zoveš. Jer je treća otišla kod frenda. U Kanadu. Na cijelo ljeto.

Brojiš do 10 i uvjeravaš se da je pravi student onaj koji pušta ispite za rujan. Da ne trebaš učit sad bi morala slušat bučnu djecu na trajektu za Vis, razbijati glavu jel’ bolje da uzmeš cobalt ili navy blue top ili se brinut jel’ ti frend iz Kanade samo frend ili ima šanse da budete bar „fuck buddies“.

Dođeš na balkon da udahneš svježeg zraka kojeg nema ni u autu do Visa, niti u shopping centru, a u Kanadi ga ima, al je tam hladno i udisanje zraka će ti oštetit dišne putove (zanemarimo činjenicu da je ljeto) i očito je da tvoje cure ne znaju kaj upravo propuštaju. A onda čuješ: „Dete, buš mi prešla do dućana po mleko? Mene ti hudo noga boli..“ Savršeno, ne samo da ćeš izaći iz kuće, nego ćeš otić do dućana gdje si usput možeš kupit zasluženi Kinder Bueno/dva/sedam, a plus toga ćeš napravit i dobro djelo. A zaboravljaš da te po povratku čeka sat vremena slušanja o dekubitusu koji je suseda Štefica dobila dok je ležala u bolnici i o tome kak njezinom četrdesetogodišnjem sinu Iveku baš treba puca poput tebe.

Tea Janžek

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …