Predavanje “Uvidi (post)kvantne fizike i budućnost energetike u svijetu i Hrvatskoj”

564129_380409365324695_1380383327_n

Posjetite predavanje “Uvidi (post)kvantne fizike i budućnost energetike u svijetu i Hrvatskoj” prof. dr. sc. Davora Pavune 19. ožujka 2013. u 12:00 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dvorana B4. Predavanje će se održati u sklopu projekta EBEC Zagreb – Dani inženjera u organizaciji neprofitne studentske organizacije BEST Zagreb.

Današnja siva ”civilizacija” je uvelike posljedica ljudskih (ne)znanja o energiji, a energetske projekcije mnogih vladajućih ekonomija su dominantno zasnovane na otkrićima i (ne)razumijevanju fizike 19. i 20. stoljeća. Budući je Svemir (mi sami i sve oko nas) kompleksna “igra” dinamičkih raspodjela energije, predavanje će pokazati kako najnoviji uvidi pružaju mogućnost da budućim energetskim izazovima prilazimo kreativno: čak i tzv. “slobodan prostor” ili uređenje molekula vode imaju energetske potencijale. No, mi smo još uvijek u “kamenom dobu” znanosti jer niti ne znamo što li je zapravo 95% Svemira.
Prof. dr. sc. Davor Pavuna (Koprivnica, 15. travnja 1952.) hrvatski je fizičar i izumitelj.

Osnovnu školu završio je u Osijeku. Maturirao je u V. gimnaziji u Zagrebu 1970. godine. Diplomirao je eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Postao je doktor znanosti u Cambridgeu 1982. godine iz područja fizike kondenzirane materije. U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) u Grenobleu boravio je tri godine. Jedno vrijeme istraživao je u Australiji i SAD-u. Od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike.

Objavio je preko 150 znanstvenih radova i udžbenik o supravodljivosti na engleskom jeziku, koji se prevodi i na druge jezike. Održao je stotinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima. Radi na projektu na sinkrotronu u američkoj državi Wisconsin, što je zajednički projekt švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja. Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. Savjetnik je poduzećima u nekoliko država. Kao savjetnika na području energetike ga je angažirao američki predsjednik Barack Obama.

Jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika održanoga u Vukovaru 2005. godine. U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu, 2006. godine. Američki ministar energetike Steven Chu imenovao ga je recenzentom projekta iz područja energetike.
BEST Zagreb je neprofitna studentska organizacija, a dio je međunarodne organizacije Board of European Students of Technology (BEST) koja okuplja studente tehnoloških i tehničkih fakulteta s 94 sveučilišta iz cijele Europe, s ciljem njihova uključivanja u izazovne međunarodne projekte kao što su stručni seminari, treninzi, radionice, kulturne razmjene te inženjerska i stručna natjecanja.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …