Predavanje don Damira Stojića na temu: Kako na Nebu tako i na Zemlji

Don_DamirOvo je bila zadnja tema i zadnje predavanje u ovoj akademskoj godini. Kao što je već receno tema ove godine bilo je spasenje, a ova zadnja tema zaokružuje citavu godinu. Tema predavanja je ”Kako na Nebu tako i na Zemlji” te je tako ovdje bitno prvo steći neko znanje o tome kako je to na Nebu da bi prenjeli to na Zemlju.

Na pocetku predavanja don Damir je napravio ambijent kao na misi i to onom dijelu mise u kojem svećenik kaže: ” Gospodin s vama” , a mi uzvratimo: ” I s duhom tvojim” ; ” Gore srca” – ”Imamo kod Gospodina”. Na trenutak smo tu stali, a pogotovo kad je don Damir upitao da li znamo što pjevamo/pricamo tu. U ovom dijelu mise jednom nogom zakoracujemo u Nebo (gore srca – imamo kod gospodina). Da bismo ovo malo bolje razumjeli koristimo citanja iz Biblije. Fokus je stavljen na Knjigu otkrivenja prva glava:

”Zanijeh se u duhu u dan Gospodnji i zacuh iza sebe jak glas, kao glas trublje. Govoraše: “Što vidiš, napiši u knjigu  i pošalji sedmorim crkvama: U Efez, Smirnu, Pergam, Tijatiru, Sard, Filadelfiju, Laodiceju.”

Dakle, ovdje se govori o tome kako je Ivan bio u prilici vidjeti kako je to na nebu, da prenese tu poruku na ovozemaljski svijet. Knjigu otkrivenja je jako teško razumjeti sve do 5tog poglavlja, pogotovo u današnjem vremenu jer bi to eventualno razumjeli tadašnji prvi kršćani i ondašnji židovi. U petom poglavlju citamo sljedeće:

”I ja vidjeh, u desnoj ruci onoga koji sjedi na prijestolju, jednu knjigu pisanu iznutra i izvana, zapecaćene sa sedam pecata. I ja vidjeh jednog moćnog  anđela koji objavljivaše snažnim glasom: Tko je dostojan otvoriti knjigu i razlomiti pecate? Ali nitko u nebu, na zemlji, niti pod zemljom, ne imaše moć otvoriti knjigu ni u nju baciti oko. Ja se ražalostih što nitko ne bi nađen dostojnim otvoriti knjigu ni u nju baciti oko.”

Knjiga koju Ivan ovdje vidi je Biblija, knjiga koja ima mudrost i znanje koju nitko ne razumije i nitko se ne usudi niti znade otkriti njezine tajne. Ivan sav ražalošćen stane plakati kad:

”Ali, jedan od starješina rece meni: Ne placi! Evo, on je odnio pobjedu, lav iz plemena Judina, izdanak Davidov : On će otvoriti knjigu i njenih sedam pecata.”

Ivan sav sretan što je cuo da postoji konacno netko tko će objasniti i otpecatiti knjigu okrene se da bi vidio tog lava, to biće, a ono:

” Tada vidjeh: u sred prijestolja i cetiriju životinja, u sred starješina, dizaše se jedan jaganjac koji izgledaše zaklan. Imaše on sedam rogova i sedam ociju koje su sedam duhova Božjih poslanih na svu zemlju.”

Što znaci to zaklano janje? Ivan sav uzbuđen da vidi tko će to otpecatiti znamenje ugleda zaklano janje. Ovo je onaj trenutak kada konacno saznajemo pravi odgovor koji ćemo uputiti covjeku koji  nas presretne na ulici s pitanjem jesmo li spašeni? To janje zaklano je Isus Krist, to nije sporno, no pitanje je – zašto u obliku zaklanog janjeta, zašto još uvijek ima ožiljke i rane? Odgovor je taj da je Isus Krist isti danas, sutra i uvijek. Drugim rijecima to znaci da je on tada u Nebu radio ono što je radio i na križu – on trpi za nas, on nas spašava.  On to radi svaki puta kada odemo na svetu misu. Tako da je odgovor koji ćemo dati tim ljudima sljedeći – spašen sam, spasit ću se i trenutno se spašavam jer je Isus Krist isti danas, sutra i uvijek . Ono što je nama Isus ovdje ostavio je nešto predivno. Ne trebamo sada polagati svoju žrtvu nego samo dati svoj udio u tome što je jedan od razloga zašto je važno ići na svete mise.

U 13.-tom poglavlju spominju se dvije vrste zvijeri koje nas nastoje sprijeciti do našeg ulaska u Nebo:

  • Prva zvijer je zvijer iz mora predstavlja neprestanu kušnju koja dolazi iz vana, onaj koji traži da mu se klanjaš, koji stavlja sebe ispred Boga.
  • Druga zvijer je zvijer iz zemlje – ona domaća, utjecaj iznutra. I ova zvijer u svom opisu ima bogohulni dio kada ga opisuju kao zvijer koja je ”obucena kao janje”. Tada to su bili pokvareni svećenici koji su proganjali kršćane. Danas ih također ima jako puno, o cemu se nije ulazilo u dublju raspravu.

Nadalje se spominje broj 666 u odlomku: ‘‘Ovdje je mudrost! Tko ima um, neka izracuna broj zvijeri; jer je broj covjeka, i broj njezin je šest stotina i šezdeset i šest.” Na Arabijskom jeziku nije bilo superlativa (nije postojalo npr. dobar, bolji i najbolji ). Taj broj predstavlja perverziju šestoga dana, ljude koji se konstantno zadržavaju na šestom danu. Ovo je jako dobar dio u Bibliji jer se ovdje direktno govori da, ako ne slaviš dan gospodnji , automatski si se podredio ovoj drugoj zvijeri koja je sama podložna prvoj. Dodatni razlog za odlazak na svete mise.

Dva su glavna nacina kako postići – kako na Nebu tako i na Zemlji. U prijevodu, kao što znamo, knjiga otkrivenja zove se apokalipsa što ne znaci samo otkrivenje nego otkrivenje koga cega, a u jednom dijelu se opisuje žena koja preko glave ima veo, vjencanje. Nakon vjencanja mladoženja, žena i njena majka nalaze se pred njihovom spavaćom sobom gdje majka otkriva (apokalipsa) lice mlade djevojke,  starija gospođa napušta sobu uz par korisnih savjeta mladoj. To je prizor Isusovog vjencanja i konzumacije braka sa Crkvom, znaci da svaki puta kada primamo pricest oznacava upravo to jer Isusovo tijelo ulazi u naše i to je najintimnije sjedinjenje. To je jedan nacin i to je onaj kljuc koji se događa na svetoj misi i glavni razlog zašto bi trebali dolaziti tamo. Drugi nacin da se postigne takvo sjedinjenje je konzumacija braka između muža i žene. Ono što je krivo ovdje je plagijat i takvo ponašanje potjece iz onih zvijeri koje bismo svi trebali izbjegavati. Sretno s tim dragi citatelji i lijep pozdrav uz nekoliko korisnih informacija:

INFO:

  • Oni studenti koji su uplatili novce u vezi dolaska pape mogu preuzeti svoje maice i ulaznice od srijede 25. svibnja na mjestu gdje su novac uplatili, a to mogu biti tri lokacije – Cvijetno naselje, Sveta Mati  Slobode na Jarunu i Crkva na Knežiji.
  • Organizira se ljetovanje o cemu detalje možete pogledati na portalu studentskog pastorala: http://www.studentski-pastoral.com/
  • Ovo je bilo zadnje predavanje u Kino Forumu, a sljedeći tjedan na istom mjestu u utorak ocekuje nas sveta misa i duhovna obnova za mlade i za pomoć na ispitima na ljetnim rokovima. Svi ste pozvani, ne propustite!

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …