Poziv na natječaj za Program za cjeloživotno učenje za 2012. godinu

Europska komisija i Agencija za mobilnost i programe EU objavile Poziv na natjecaj za Program za cjeloživotno ucenje za 2012. godinu. Program omogućuje osobama bilo koje starosne dobi (ucenicima, studentima, nastavnicima, nenastavnom osoblju, strucnjacima u strukovnom obrazovanju, kao i svim zaposlenim i nezaposlenim osobama koje žele usavršavati svoja znanja i sposobnosti) sudjelovanje u poticajnim iskustvima ucenja.

Program također potpomože razvoj sustava obrazovanja i osposobljavanja u zemljama clanicama EU, clanicama Europskog ekonomskog prostora (Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska) te Turskoj, kroz aktivnosti koje ukljucuju međunarodnu suradnju u vidu razmjena, studijskih posjeta te umrežavanja i partnerstava. Natjecaj je otvoren za sudjelovanje svim institucijama iz Republike Hrvatske, u suradnji s međunarodnim partnerima.

Za Republiku Hrvatsku za projekte međunarodne suradnje u okviru Programa za cjeloživotno ucenje u 2012. okvirno je planirano oko 46.4 mil. kuna.

Program se dijeli na cetiri potprograma, u okviru kojih se financiraju projekti na razlicitim razinama obrazovanja i osposobljavanja:

Comenius je namijenjen vrtićima, osnovnim i srednjim školama, Leonardo da Vinci institucijama koje se bave strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem, kao i gospodarskom sektoru; Erasmus je namijenjen visokim ucilištima, a Grundtvig institucijama za obrazovanje odraslih (u segmentu općeg obrazovanja odraslih). Tu je još i Transverzalni program, koji nudi mogućnosti studijskih posjeta za donositelje odluka u obrazovanju.

Poziv na natjecaj i pripadajuća dokumentacija dostupni su na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EUwww.mobilnost.hr. U tijeku je priprema nacionalnog Poziva na natjecaj (konacna objava ovisi o finalizaciji dokumenata od strane Europske komisije) te prijevod natjecajne dokumentacije, a informacije su dostupne na www.mobilnost.hr

Agencija za mobilnost i programe EU tijekom jeseni održavat će seminare o tome kako se prijaviti na natjecaj. Seminari će se održati u sljedećim gradovima i terminima, ovisno o potprogramima:

Comenius (za vrtiće, osnovne i srednje škole): Zagreb – 14. listopada, Split – 11. studenoga 2011.

Leonardo da Vinci (za programe strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, usavršavanja u gospodarskom sektoru): Zagreb – 14. listopada,  Osijek – 28. listopada, Split – 11. studenoga, Rijeka – 25. studenoga 2011.

Grundtvig (za ustanove koje se bave obrazovanjem odraslih, u segmentu općeg obrazovanja): Zagreb – 14. listopada, Split – 11. studenoga 2011.

Erasmus (za visoka ucilišta): Zagreb – 15. studenoga 2011.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …