Postignut dogovor: Studenti stariji od 26 godina ipak će imati besplatno zdravstveno osiguranje

zdravstveno-osiguranje

Studenti stariji od 26 godina ipak će imati besplatno zdravstveno osiguranje. Izmjene postojećeg zakona, prema kojem osiguranje vrijedi osam godina od upisa studija, već se ovaj tjedan šalju u hitnu saborsku proceduru.

“Nijedan student neće ostati bez zdravstvene zaštite”, poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nakon što su studenti zavapili da oni stariji od 26 godina od 1. studenog neće biti osigurani. Službena potvrda stigla je danas studentima iz Ministarstva zdravlja, javlja Media Servis.

“Ministarstvo zdravlja će Vladi uputiti prijedlog da po hitnom postupku Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju uputi u Sabor”,  rekao nam je Toni Ganjto, član Hrvatskog studentskog zbora, što je potvrđeno i za Media servis iz resora ministar Rajka Ostojića. No, iako je rješenje na vidiku, zakon se primjenjuje od 1. srpnja, pa studenti osiguranje moraju plaćati 390 kuna mjesečno.

“Imamo sada jedan prijelazni rok do 31. listopada kada se redoviti studenti moraju javiti u HZZO i regulirati svoje zdravstveno osiguranje i u tom javljanju u HZZO studenti s navršeni 26 godina se susreću s problemom”.

Što će se dogoditi s novcem onih studenata koji su plaćali osiguranje posljednja četiri mjeseca nije poznato. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje tek neslužbene informacije da oni provode zakon nadležnog ministarstva. Podsjećaju da u nekim europskim zemljama, kao što je to primjerice slučaj u Nizozemskoj, studenti od prvog dana studija sami plaćaju obvezno zdravstveno osiguranje.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …