‘Pogledaj se u ogledalo luđakinjo, nisi normalna, kamera te snima, vidjet ćeš ti što sve video zapis može pokazati.’

0381007.48

Kako sam već doslovce bila na rubu suza, dalje sam nastavila šetati stanicom, no tada mi je dotična viknula, citiram: “I, gdje ti je taj tvoj policajac, ja sada zbog tebe ne mogu raditi svoj posao?”, na što sam ja napomenula da policajac nije moj, niti je u mom posjedu te da možda stigne služba koju je ona obavijestila. Tada dolazi do preokreta situacije gdje navedena kaže sljedeće: “Lagala sam ti, nisam zvala policiju, htjela sam te zastrašiti pa ako sada daš novac poništit ćemo kaznu”.

Na adresu redakcije Dnevno.hr-a javila se čitateljica (podaci poznati redakciji) koja želi javnosti prenijeti svoje neugodno iskustvo s kontrolorima ZET-a, kojom prilikom je, kako kaže, proživjela “šok i stres”, a sa svojim slučajem je upoznala i nadležne službe u ZET-u.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

u želji da informiram javnost o načinu rada, bahaćenja i nekulturi kontrolora ZET-a te o incidentu u kojemu sam proživjela šok i stres, a završio je pisanjem kazne za ”švercanje”, javljam Vam se kao Vaša vjerna čitateljica sa zamolbom da se prenese priča o događaju koji se zbio dana 11.10.2013., između 10:15 i 10:30.

Naime, gore navedenog datuma ušla sam u tramvaj broj 2 (stari tramvaj) koji vozi na relaciji Črnomerec – Glavni kolodvor te sam prilikom ulaska uvidjela da nije moguće registrirati vrijednosne karte i pokaze iz meni neznanih razloga, iako sam imala u vidu činjenicu da moja tek napunjena vrijednosna karta ima problem u funkciji.

Prije kretanja tramvaja (drugi vagon) primjetila sam tri osobe u civilu koje su se komešale oko aparata za registriranje karata od kojih je jedna ženska, osoba, nakon gledanja aparata, sjela na lijevu stranu tramvaja, a jedan od muškaraca je nakon pregledavanja aparata stao nasuprot tog aparata prislonjen na među prostor prvih vrata, a treći je iz prvog vagona ušao u taj zadnji vagon i ponovno pogledao aparat za karte pretvarajući se nakon toga da poništava papirnatu kartu. Tada je taj treći muškarac sišao iz tog zadnjeg vagona i vratio se u prvi. Nakon toga, vrata tramvaja su se zatvorila i tramvaj je krenuo, a nekoliko metara od polaska, kod trgovine ”Konzum”, gospođa s lijeve strane stolca i muškarac koji je stajao u međuprostoru, naglo su krenuli prema putnicima, s tim da je žena držala veliki aparat u ruci. Gospođa je počela pregledavati karte, vičući: ”Kontrola, karte na pregled!”, ne pokazujući svoju službenu iskaznicu, već samo baratajući aparatom, a muškarac iza nje ju je pratio i obavljao svoj dio posla.

Negdje oko Cankareve ulice, navedena dolazi do mene, vrši sve gore navedene radnje, ne pokazujući mi svoju službenu iskaznicu, a ja kako sam imala telefonski poziv, slušam također i dotičnu te joj iz torbe vadim svoju vrijednosnu kartu ukazujući joj na problem koji imam te, naivna ja, ljubazno je molim da pogleda što se s istom događa. Tu kreće paljba i navedena grubim glasom počinje vikati kako mi karta nije valjana te da je nevažeća. Naivna ja, opet molim da pogleda još jednom te napominjem da je karta punjena toga dana i da ne znam što se s istom događa. Tada kontrolorka grubim, zastrašujućim tonom traži moje osobne dokumente, napominjući mi kroz vrlo nekulturnu komunikaciju da mi je karta zaplijenjena i da je ne želi vratiti. U tom trenutku, i dalje držeći liniju na mobitelu gdje moj sugovornik sve sluša, tražim u torbi drugu (papirnatu) kartu i vadim osobnu iskaznicu. Na to gospođu opet upozoravam da je karat važeća i da mi je vrati skupa sa osobnom iskaznicom i da je molim da na prvoj stanici izađemo van te da ista obavijesti centralu kako bi zaista utvrdilo što se događa sa kartom koja je važeća. No, navedena nije odustajala, uporno je željela naplatiti kaznu za ”švercanje” te se počela prijetiti pozivom policiji ukoliko odmah ne platim njoj na licu mjesta. Ne znam po čemu je navedena procijenila da sa sobom nosim toliki keš.

Na moju ponovnu zamolbu da mi vrati i kartu i dokumente nakon zapisivanja i da me pusti da siđem na stanci, ista to nije željela učiniti, niti mi dati priliku žalbe na cijelu situaciju i važeću vrijednosnu kartu te je nastavila u tonu, citiram: ”Pogledaj se u ogledalo luđakinjo, nisi normalna, kamera te snima, vidjet ćeš ti što sve video zapis može pokazati”. Kako je prevršila svaku mjeru, napustila sam vozilo i sišla na tramvajskoj stanici na križanju Selske ulice i Ilice, no pri izlasku me ista povukla za rame i željela me nasilno vratiti u tramvaj. Nakon izlaska iz tramvaja zatražila sam putem telefona, pozivom na 192 pomoć policije koju sam obavijestila o događaju te ih zatražila da mi pomognu vratiti osobnu iskaznicu koju je i dalje navedena zdržavala i nije je željela vratiti. U vremenu čekanja dolaska policije, u nekoliko navrata ista je ponovila rečenicu, citiram ‘ ‘Luđakinjo, nisi normalna, stvarno nisi normalna”. Naravno, već dobrano uzrujana te zbog zdrastvenog problema i straha da ne padnem u nesvjest, šetala sam stanicom doslovno sumanuto gore – dolje pokušavajući ne slušati njene uvrede i ne gledajući njene podsmijehe.

Prije nego joj se pridružio kolega, onaj koji je bio s njom u istom vagonu, navedena mi je napomenula da posjeduje sve moje osobne podatke i da mi sugerira da mi ne pada na pamet da dalje nešto pokrenem ili se žalim. Također je napomenula da je i ona zvala policiju i da putnik teško može dokazati da kontrolor nije u pravu. Kako sam već doslovce bila na rubu suza, dalje sam nastavila šetati stanicom, no tada mi je dotična viknula, citiram: ” I, gdje ti je taj tvoj policajac, ja sada zbog tebe ne mogu raditi svoj posao?!”, na što sam ja napomenula da policajac nije moj, niti je u mom posjedu te da možda stigne služba koju je ona obavijestila. Tada dolazi do preokreta situacije gdje navedena kaže sljedeće: ”Lagala sam ti, nisam zvala policiju, htjela sam te zastrašiti pa ako sada daš novac poništit ćemo kaznu”.

Naravno da nisam željela pristajati na nikakve ponude i nagodbe takvoga oblika, već sam kategorički inzistirala da sve ovo navedeno ponovi pred policijom te da moju osobnu iskaznicu vrati policajcu. Nedugo zatim stigla je policija iz policijske postaje Črnomerec, koja me uputila na sve zakonske radnje te su identificirali navedenu koja je i dalje odbijala dati mi svoje podatke ne pokazavši mi službenu iskaznicu, već me je ljubazni policajac uputio na koji način još mogu doći zakonski do podataka. U tom vremenu ekipi ZET-a, pridružio se i treći kontrolor, onaj iz prvog vagona koji se vratio iz smjera Mandalićine prema Selskoj i koji mi je očitao bukvicu branivši kolegicu. Moram napomenuti da je navedena kolegu koji je stajao s njom od samog početka nagovarala da potvrdi njenu priču, no dolaskom policije isti kolega nije želio dati osobnu iskaznicu policajcima te je napomenuo da nije ništa vidio niti čuo.

Gospođa se i dalje prijetila video snimkom pa mi je ljubazan policajac objasnio na koji način i ja mogu zahtjevati pregled snimke. Potom je ista željela pred policajcem uručiti mi kaznu koju ja nisam željela zaprimiti.

O incidentu sam obavijestila ZET, gdje je ljubazna gospođa zaprimila prigovor i isti dan prosijedila šefu službe kontrolora, a istog sam, gospodina Plešu, kontaktirala isti taj dan, kao i danas. Na moju zamolbu da se suočim sa navedenom, ZET je istu odbio, ali sam i dobila informaciju da video zapis ne postoji, jer u starim tramvajima nisu postavljene kamere. Zgrožena sam načinom kojim je kontrolorka postupila. Smatram ga nemoralnim, neljudskim i nezakonitim. Gospođa ne samo da me je željela novčano oštetiti, duboko je povrijedila moje dostojanstvo ugled i čast.

Detalje njene nekulturne komunikacije, naprosto mi je neugodno iznositi, i smatram da dio poslovne komunikacije fali u Zagrebačkom električnom tramvaju te ovim pute apeliram da ZET krene u educiranje kontrolora od kulture ponašanja, kulture komuniciranja, poslovne etike te da im razjasni da onaj način komuniciranja koji netko prakticira u vlastitoj kući nije nekada primjeren za javna mjesta i za radna mjesta.

Kako za sada čekam odgovor od strane ZET-a, ne znam hoće li mi poništiti kaznu koju smatram u potpunosti neosnovanom, a zbog napomene gospođe kontrolorke da je dobro zaštićena, strah me je da ZET neće uvažiti moj prigovor, a još me je više strah zbog činjenice što ista raspolaže mojim osobnim podacima koje je pokazala dvojici kolegama.

Napominjem da sam nezaposlena osoba već pet godina, preferiram pješačenje gradom, no iako ne primam nikakvu naknadu niti socijalnu pomoć, uplaćujem po potrebi novac na vrijednosnu kartu ukoliko imam namjeru vožnje gradskim prijevozom.”

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …