Pljunuli studenta iz Splita, a Dubrovkinja im je smiješna

pljunuli-studenta-splita-a-dubrovkinja-im-je-smijesna-slika-998344

Prije odlaska na prvu studijsku godinu u Zagreb svi studenti, nebitno odakle pristižu – Slavonije, Dalmacije, Istre… – dobit će u svome kraju isto upozorenje: pazi kako govoriš, koje pjesme pjevaš, koje dresove i kada nosiš u Zagrebu.

“Zaslužuješ batine”

Koliko ih je “krivi naglasak” koštao u metropoli, otkrivaju nam naši sugovornici, od kojih su neki, zbog problema s kojima su se susreli, molili da ostanu anonimni.

– S djevojkom sam bio u blizini katedrale kada me je jedan čovjek počeo provocirati samo zato što je odmah shvatio da sam iz Splita. Šutio sam dok je on govorio: ”U Zagrebu si, a ja sam purger i kao purgera me moraš poštovati” – priča 23-godišnji student A. B., koji je neugodnost doživio prije dvije godine. Purger ga je, kaže student strojarstva, na kraju i pljunuo te mu vikao da kao ”Splićanin to i zaslužuje”.

A. B. slučaj nije prijavio policiji, kaže nije želio stvarati nikakve probleme.

– Ne mogu samo zbog toga događaja izjaviti da Zagreb nije tolerantan grad. Zavolio sam Zagreb, ali sigurno da pazim kada i kako izgovaram riječi i koje majice odijevam – kaže 23-godišnjak, koji potvrđuje da je prije dolaska od starijih prijatelja dobio jasne upute kako se ponašati u gradu.

– Poštujem drugačija mišljenja, no ne trpim kad me netko zbog Splita podcjenjuje na osobnoj razini – kaže studentica Katarina Mihalj, koja jasno poručuje: suočila sam se s podsmjesima zbog činjenice da sam Dalmatinka.

– Sve je bilo dobro dok nisam “morala” početi komunicirati s profesorima i kolegama. Shvatila sam da predrasude još postoje, no nisam se imala čega sramiti, bila sam ponosna odakle sam – kaže Katarina, inače studentica Fakulteta političkih znanosti. Zbog, ističe, nategnutih odnosa između hrvatskog sjevera i juga, osjetila je zazor, ali brzo dodaje da joj se čini da su ljudi u Zagrebu poput “robotića na traci, bez volje i želje za opuštanjem”. Ipak, to joj nije bila smetnja da, kaže, i Zagreb zavoli kao svoj grad.

Svi su tu iz istog razloga

– Nikada nisam imao neugodnosti niti me tko vrijeđao zato što govorim drugačije nego većina ostalih u Zagrebu. Vjerujem da to zasigurno ovisi o tome na kojem si fakultetu i s kakvim se ljudima družiš – kaže 20-godišnji Drago Barać, student građevine koji je u Zagreb stigao iz BiH.

– Većina građana koji ovdje žive došla je odnekud. Bilo bi smiješno da se rugamo jedni drugima kad u metropolu, koja je prekrasna, svi dolazimo s istom željom – da imamo veću šansu i bolju priliku – kaže Barać. Priznaje, poznaje studente koji su zbog svoga naglaska u Zagrebu imali problema – od običnog zadirkivanja do ozbiljnog zlostavljanja.

– Ja sam više za razgovor. Tako rješavam probleme ako ih ima – zaključuje.

‘Rugali su mi se čim sam progovorila, pa su onda prestali’

Na Sveučilištu u Zagrebu, prema posljednjim podacima, studira više od 65 tisuća ljudi, od kojih je, procjenjuje se, barem polovina iz različitih krajeva Hrvatske.

– Moj je naglasak drugačiji, iz Dubrovnika sam i svaki put kad nešto želim reći, svi se osjećaju prozvanima da komentiraju. Smetalo mi je na početku, no više nisam marila, a i njima je postalo dosadno – kaže studentica T. S.

– Kroz šalu se provuče da sam provincijalac i da imam uske poglede, ali ne uzimam ih previše k srcu – otkriva Matija Zupković, 22-godišnji Vinkovčanin. Ne krije da je prije dolaska iz manjeg grada dobio savjete kako se ponašati, no i sam je shvatio da neće imati problema ako će se prema drugima, “domaćima” odnositi s poštovanjem.

– Imao sam neugodnost nakon utakmice, kad su nas domaći dečki u tramvaju vrijeđali jer smo iz Vinkovaca. Ali, nisam osjetio da ikome smeta što sam iz drugog grada. No, nije dobar osjećaj kad bi me netko zbog toga prozvao – kaže Zupković.

izvor: vecernji.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …