Pet najvećih sveučilišnih stipendija na svijetu

delstipendije

5. Multinacionalna kompanija Dell je jedna od onih koja svoja sredstva ulaže u edukaciju. Dell iznos od 20 000 dolara dodjeljuje za 250 studenata, što u prijevodu znači da godišnje donira 5 milijuna dolara u te svrhe.

Oni koji apliciraju za Dellovu stipendiju moraju udovoljavati kriterijima kao što su prosjek ocjena, potencijal za budućnost, a prednost imaju i studenti s lošim financijskim stanjem. Stipendija od 20 000 dolara se dodjeljuje jednokratno, a natječaju se mogu priključiti isključivo studenti Sjedinjenih američkih država.

buick

4. Proizvođač automobila Buick, koje je član General Motors grupe, svake godine nagradi 100 studenata sa stipendijom u iznosu od 25 000 dolara. Možete je obnoviti pet narednih godina, tako da je u igri gotovo 125 000 dolara.

Prednost pri apliciranju imaju studenti koji su uključeni u dobrovoljne aktivnosti, imaju financijske probleme, a ukoliko ste dio nacionalne manjine i to će vam pomoći da lakše dođete do navedene stipendije. Djevojke i djeca roditelja koji su u oružanim snagama također imaju prednost. Stipendija je dostupna studentima iz SAD-a na području znanosti i tehnologija. Većina stipendista poslije završi u General Motorsu gdje daju svoj doprinos za napredak firme.

davidson

3. Institut Davidson je osnovan 1999. godine i smatra se privatnom fondacijom koja pomaže mladim i talentiranim akademskim građanima. Stipendija je posebno namijenjena onima koji razmišljaju van uobičajenih okvira i mogu pridonijeti promjenama u društvu. Visine školarina se kreću od 10 000, preko 25 000 pa sve do 50 000 dolara godišnje.

oxford

2. Jedna od najrenomiranijih stipendija je svakako Rhodes stipendija. U pogonu je od 1903. godine kada ju je financirao Cecil Rhodes, britanski biznismen koji je svoje školovanje završio na Oxfordu.

Ova stipendija je dostupna isključivo za najbolje studente sa svjetskih sveučilišta. Odabrani studenti provode godinu dana na Oxfordu s razmjenama u SAD, Kanadu, Australiju, Jamajku, Indiju ili neku od afričkih zemalja. Školarina pokriva troškove smještaja i hrane, putovanja do matičnih sveučilišta te 21 884 dolara za godinu dana.

Kriteriji za dobivanje su jako strogi. Osim izvrsnih ocjena, morate proći razne testove i intervjue koji vas dovode u uži krug. Ukoliko bi vam se posrećilo, bili bi ste u klubu u kojem su nekada bili Bill Clinton, Kris Kristofferson ili Edwin Hubble.

gates

1. Iako visina stipendije ne čini Gates fondaciju za milenijske stipendije prvom na ovoj ljestvici, obujam i raznovrsnost programa je zasigurno čine najboljom. Osnovana je 1999. godine kao Microsoftov projekt pod direkcijom Billa Gatesa i njegove žene Meline.

Od tada je donirano gotovo 1,5 milijardi dolara za više od 1000 studenata. Stipendija se odnosi na studente iz SAD-a koji imaju odličan prosjek, a prednost imaju nacionalne manjine. Ukoliko želite ući u uži odabir morate i za sebe imati širok opseg sudjelovanja u projektima za zajednicu u kojoj živite te pokazati potencijal za poslove kojima se želite baviti.

Iako se stipendije uglavnom baziraju na Sjedinjene američke države, zanimljivo je vidjeti iznos novca koji tamošnji studenti dobiju od privatnika iako je to razumljivo s obzirom na jačinu tamošnjeg gospodarstva.

www.esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …