Pet ključnih kvaliteta kandidata za posao u Google-u

posao_google

Voditelj ljudskih resursa u poznatoj svjetskoj kompaniji Google, Laszlo Bock izjavio je za američke medije kako kandidati koji se žele zaposliti u toj kompaniji moraju imati pet ključnih kvaliteta, uključujući konstantnu želju za učenjem, odlučnost i mladalačku kreativnost.

Prema njegovim riječima, jedno od ključnih pitanja na razgovorima za posao u kompaniji Google je imate li IQ veći od 130. Ipak, on smatra kako je najgori mogući odgovor na ovo pitanje “da”.

Bock inzistira na “intelektualnoj skromnosti”, jer smatra da bez nje ljudi ne mogu učiti i napredovati tijekom svog profesionalnog posla, prenosi Anadolu Agency.

Jedno od pitanja na razgovoru za posao je i: “Što ćemo večerati?”, a Bock smatra da kandidati nikada ne trebaju kazati “svejedno mi je” ili “što god vi želite”. Prema njegovoj ocjeni, kompanija Google ovdje želi vidjeti kod kandidata spremnost da se preuzme inicijativa i liderstvo kada je to potrebno. Uprava Googlea odmah na prvom razgovoru kod svojih budućih zaspolenika želi vidjeti “jasnu viziju” i “konkretne prijedloge”.

Bock ističe kako je pitanje na razgovoru i: “Zbog čega ste pročitali posljednjih pet članaka koje ste pročitali?”. Prema njemu, na to pitanje kandidat pokazuje “sposobnost da razmišlja u letu”. Dodaje kako kandidati najviše padaju na jednostavnim pitanjima, a od idealnih kandidata se očekuje da jasno pokažu kritički i analitički način razmišljanja.

Kreativnost bolja od iskustva

I na zadnje pitanje na razgovoru za posao u Googleu, koje glasi: “Imate li iza sebe mnogo iskustva i dobre rezultate u nečemu?”, Bock smatra da kandidati ne trebaju pretjerati s hvalospjevima o svom angažmanu.

Prema njemu, iskusni se stručnjaci često uzdaju u stare tehnike i metode koje se uvijek ne pokažu pametnima, dok je mladalačka kreativnost mnogo bolje rješenje u dugoročnom smislu. Naglašava kako pametan poslodavac uvijek preferira kreativnog umjesto iskusnog zaposlenika.

Google je 7. veljače ove godine, prema podacima koje je objavio FactSet Research, postao druga najvrijednija kompanija u svijetu, s procijenjenom vrijednošću od 391 milijarde dolara. Google je s broja dva potisnuo Exxon Mobile, koji vrijedi milijardu dolara manje.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …